Зов за помощ: 2-годишната Бела от Русе се бори за живота си /ВИДЕО/.

Малката Белослава от Русе се нуждае спешно от помощ от хората с добри сърца. Детето, което на 2,5 години трябва да замине за лечение в Турция след мозъчни усложнения, породени от ковид инфекция и спиране на сърцето.

На 12 май малката Белослава Бориславова неочаквано припада на детската площадка, докато играе. Сърцето й е спряло и не диша. Извиканата линейка идва само за 3 минути и медиците започват сърдечен масаж. Белослава е откарана в болница „Канев“, където още на входа за живота й започват битка два реанимационни екипа. Те успяват да я върнат, но състоянието на детето е тежко, установена е и ковид инфекция. Затова на 14 май Бела е транспортирана в кома в шокова зала на болница „Пирогов“.

„27 дена тя беше на вентилатор и се бореше за живота си. Лекарите успяха да овладеят ситуацията“, казва бащата Бисер Бориславов. По-късно обаче е направен скенер, който показва значително напредване на хидроцефалия и се налага Бела да бъде оперирана по спешност.

На 27 юли детето е изписано от „Пирогов“, но три дни по-късно вдига кръвно 180/100 и се налага отново да постъпи в болницата в Русе.

„Лекарите успяват да я държат, да овладеят нейните симптоми. В момента тя все още се бори за живота си, всеки ден има напредък, но той е минимален, тъй като в България няма специализирано заведение за деца в тежко състояние. Няма активна болница за лечение на деца, със стационар, със специалисти, с рехабилитатори, които да са всички накуп. Лекарите казват, че не е безнадежден случай, че детето има шанс, просто тук няма как да се осъществи това. Сега отново има индикация за вътрешно-черепно налягане, просто ние се състезаваме с времето и то е назаем за детето“, казва бащата.

След проучване, единственият вариант за семейството е детска болница в Турция. Затова приятели подемат благотворителна кампания за набиране на средства, създадена е и група във фейсбук  Живот за мъничката Бела. Сред организаторите е Пламена Христова – майка и съседка, пред чиито очи е станал инцидентът с Бела.

„Започнахме да събираме средства, понеже държавата не помага на децата явно и в момента Бела трябва спешно да замине за чужбина. Състоянието й е много тежко, всеки ден е важен, трябва да събере сумата възможно най-бързо, за да заминат веднага. Призивът ни е хората да помогнат на това малко дете пак да е при нас, защото не може животът му да зависи от едни хартийки, от едни пари“, казва Пламена Христова.

За да замине Белослава за изследвания и процедури, са нужни 35 000 евро.

Семейството е изключително благодарно на всички за подкрепата.

Exit mobile version