Златна значка за европейската шампионка по безмоторно летене змс Татяна Обретенова

50-годишен юбилей в безмоторното летене отбеляза тази година европейската и национална шампионка змс Татяна Обретенова. За цялостния ѝ принос в развитието на този спорт тя получи златна значка от кмета Пенчо Милков.

„Възхитителен е фактът, че в продължение на толкова години ти и общността, която представляваш, неотклонно работите за възстановяването на този престижен спорт на българската спортна карта“, поздрави я кметът.

„От 1994 г. в България не се е провеждал шампионат. Така се случи, че на последния аз станах шампион и след толкова голяма пауза тази година го организирам“, каза Обретенова.

Кметът заяви готовност да съдейства за създаването на русенски клуб и подпомагане на спортното летене. Една от възможностите е освобождаването от такси за ползване на летище Русе при тренировки и състезания.

Националният шампионат по безмоторно летене „Лудогорие-2022“ е второто поред състезание в България след миналогодишното, с което традицията бе възродена. Шампионатът приключи преди броени дни, а негов радетел и организатор бе именно Таня Обретенова. Десетки любители на спорта и пилоти от Русе, Велико Търново, София, Монтана и Разград се събраха край разградското село Благоево, за да споделят тръпката от безмоторния полет във висините.

Змс Татяна Обретенова е родена в с. Щръклево и страстта ѝ към самолетите и летенето започва от ранна възраст. Първите ѝ полети са когато е на 16 години и в периода 1981-1985 г. поставя 3 рекорда за далечина на полета по права и 2 за скорост по маршрут 300 км до цел с връщане в различните класове.

Exit mobile version