„Златната гъдулка“ отпразнува 50-годишен юбилей с много автентичен фолклор /ВИДЕО/

50-ото юбилейно издание на фолклорния събор „Златната гъдулка“ събра над 550 участници от различни области на България в Парка на младежта. Русенският фестивал е вторият на такава достолепна възраст след големия събор в Копривщица, който отпразнува 50 години през 2015 г. За радост на журито изпълнителите от певческите групи представиха основно автентичен фолклор, което е знак за приемственост между поколенията и желание да се пазят и предават традициите.

„Възрастните баби пеят, но си отиват и няма кой да поеме тома знание, да го възпроизвежда. Фестивалите са местата, където групите са провокирани да представят своите традиции, да издирват, ако има все още неизпети песни от тяхното село, обичаи. Въпреки че тази година има само 4 обичая, е важно те да присъстват. Когато се показват обичаи,те са сценично представени, но хората показват своята местна традиция, в тяхното село и това е един начин това знание да бъде съхранено. И не само зрителите да научат нещо, но и самите хора в селото да си припомнят, а по-младите да узнаят какво са правели някога и как са живели техните прабаби и баби. Наистина фестивалите са начин за продължаване на живота на традициите“, казва членът на журито доц.д-р Веселка Тончева от Института за етнология и фолклористика при БАН.

Точно това правят и жените от фамилията Симови от село Сребърна, Силистренско. Те са познати на русенци от различни фолклорни събития, тъй като винаги участват като представители на добруджанския фолклор – било с песни, било с възстановки, било с автентична местна кухня. „Ние сме трио – аз, дъщерята и внучката. Ходим по фестивали, изпълняваме наши добружански народни песни. Участваме в съборите, за да поддържаме традицията и да се учат младите от по-възрастните да поддържат духа български“, казва Димитрина Симова.

На сцената се представиха изпълнители от седем области – Габрово, Силистра, Варна, Добрич, Плевен, Благоевград и Русе, оценявани от жури в състав: проф. д-р Николай Ненов – директор на Регионален исторически музей – Русе, проф. дфн Албена Георгиева-Ангелова – етнолог и доц. д-р Веселка Тончева – етномузиколог. Традиционно съборът се проведе в две части – обработен фолклор и изворен фолклор, а за най-добре представилите се участници са предвидени индивидуални и колективни парични награди, грамоти, както и Голямата награда  – Приз  “Златната гъдулка”.

По време на събитието публиката имаше възможността да се наслади в почивката на изпълненията на Фолклорен танцов театър „Найден Киров“ с ръководител Богдан Донев, а като съпътстваща изява бе Алеята на занаятите, организирана от Дунавската задруга на народните художествени занаяти в Русе.

Exit mobile version