Златан Златанов: Защо е важно да гласуваме, и то масово и с хартиена бюлетина

Адв.Златан Златанов, кандидат за кмет на община Русе от „Възраждане“ с №42 в бюлетината:

Защо е важно да се  гласуваме и то масово и с ХАРТИЕНА БЮЛЕТИНА?!

Преди близо 280 години в бележитият философ от епохата на Просвещението в своя трактат „За обществения договор, или принципи на политическото право“

Жан Жак Русо въвежда понятието ОБЩЕСТВЕН ДОГОВОР.

Ако държавата като понятие представлява политико – правна връзка между територия и население, то общественият договор представлява връзката между управлявани и управляващи. Благодарение на Френската революция, вдъхновена и от трудовете на Русо тази връзка придобива характера на мандатност, т.е тя е ограничена във времевия хоризонт и на определен период от време бива преразглеждана,  сключвана или прекратявана отново между управляваните (суверена) и управляващите.

Съгласно действащото българско законодателство тази мандатност за колективните избирателни представителни органи ( Народно събрание и общински съвет) е 4 години. Толкова е и за кметове.

Разликата между парламентарни и местни избори, обаче е съществена. Ако в България в рамките на само 2 години и половина бе възможно да се предизвикват 5 предсрочни избори, ако в новата ни история има 8 предсрочни парламентарни избори, то няма нито един предсрочен избор за Общински съвет, а за кметове са по изключение поради смърт или овакантяване на поста поради изтегляне на кмета на друга по- висока позиция. А, щях да забравя и единственият друг – този във Варна през пролетта на 2013 г., когато след самозапалването на Пламен Горанов и породените масовите протести оставка бе подадена от тогавашния кмет Кирил Йорданов.

Както добре знаем България е в плен на мафията или с други думи казано на Задкулисието. Задкулисието черпи сили основно от обществени поръчки по линия на общините, така родната мафия захлебва и се възпроизвежда. Ето защо на местните избори се хвърлят повече пари, ето защо на местните избори основно се купуват и гласове.

Мафията у нас разчита основно на ниска избирателна активност защото само тогава. твърдите и контролирани от нея електорални ядра могат да вземат процентен превес в крайния резултат. Допълнително Задкулисието си служи и с още два коварни метода: фалшиви и поръчкови социологически проучвания ( както това , което даде някаква илюзорна преднина на каракачановото ВМРО с цели 16% при условие, че самото ВМРО дори не участва на изборите тази пролет) и фалшифициране на изборите в самите комисии , къде с чувалите с бюлетини, къде със софтуерни манипулации.

В нашия град Русе седмици наред фалшиви сайтове за продажба на тенджери и тигани с анонимни и съмнителни собственици облъчваха русенката публика с поръчкови и лъжовни проучвания, създавайки така психоклимата и нагласата , че гласуването, което се провежда веднъж на 4 години е едва ли не не само безсмислен, но и предопределен. Това , обаче съвсем не е е така защото ресурсът на мафията не е е безконечен и тя не може да купи всички. В такава ситуация мисията на всеки един свободен човек е задължително да упражни правото си на глас по убеждение и да подтикне околните си да сторят същото защото само тогава имаме на лице истински обществен договор  без пороци на волята от страна на сключилите го.

Естествено декларирането на волята на избирателите следва да стане по несъмнен начин, а не както до сега през последните години по съмнителен и явно , изхождайки от последните събития рискован начин ( машинно).

Скъпи приятели,
Приканвам ви в неделя да  прережем пъпната връв на мафията с основните й донори гласувайки в името на идеята за едно развито гражданско общество и демокрация  масово и то с хартиена бюлетина.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Exit mobile version