Земеделците блокират днес протестно на три пъти Дунав мост /ВИДЕО/

Земеделските производители излязоха днес на национален протест, като в района на Русе те блокираха движението към граничния пункт „Дунав мост“. Превозните средства бяха насочвани през обходни маршрути, но достъпът от и до Дунав мост бе затворен. Блокадата ще продължи от 10 до 12.30 часа, като след това през деня ще има още две затваряния – от 14 до 15 часа и от 16 до 17 часа.

Протестиращите заявиха, че те не са срещу държавата Украйна, а срещу вноса на земеделска продукция оттам. При ниските добиви, които и без това поставят земеделците в трудна ситуация тази година,  наводняването на пазара с още продукция ще създаде още по-голям проблем – изкупните цени ще бъдат още по-ниски, но това няма да доведе до падане на цените на крайния продукт за потребителите.

„Вносът ще се отрази, бих казал, пагубно за всяка една част от бранша, защото в сектор зърнопроизводство търговията спря буквално. А вие знаете, че тази година е критична за всички нас, добивите са много ниски на база агроклиматични условия, цените също са ниски, но пускането на вноса на селскостопански продукти ще блокира нашия пазар“, сподели Милен Коев, председател на Регионален съюз „Дунавско зърно“.

„Украйна са голям производител, ние сме малък производител и не можем да поеме това цялото производство, тяхно, което идва в съседните държави. Ние не можем да реализираме нашия слънчоглед, нашата царевица, нашата пшеница“, каза земеделецът Пламен Генчев.

Протестиращите настояват да се въведе отново забрана, поне докато свърши войната в Украйна. „В момента се внася безконтролно абсолютно всичко“, коментират още те. Според тях не се осъществява достатъчен контрол на качеството на продуктите от Украйна.
YouTube video player

Exit mobile version