Земеделският министър зажъна ритуално пшеницата в Русенско /ВИДЕО/

С пресъздаване на народния ритуал „зажънване“ в русенското село Борисово, община Сливо поле, беше открита жътвената кампания за тази година. Специален гост бе министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.

Празникът започна с тържествен водосвет за началото на кампанията, който бе отслужен от Главиницкия епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум, и свещеници от Русенската Света Митрополия.

В словото си министърът на земеделието пожела да бъде постигната много добра реколта с много високо качество, като с общи усилия ще се търсят и нови пазари за нея. Той бе категоричен, че основната цел за земеделците трябва да бъде пазарната реализация, а не получаването на субсидии, които трябва да се използват основно за подпомагане. „С усилието на целия дипломатически и търговски елит се опитваме да постигнем нови пазари“, коментира той ситуацията с износа на българско зърно заради увеличения украински внос. Министърът ще работи активно и за внедряването на науката в аграрния бизнес, така че да се постигне по-висок добив. По неговите думи в Консултативния съвет по зърно предстои да бъдат включени и представители на производители на растителни масла, а подобни съвети ще има още по плодове и зеленчуци, технически култури, мляко и месо, както и в останалите сфери на земеделието и животновъдството.

Домакини на събитието бяха Регионалния съюз на фермерите „Дунавско зърно“ с председател Милен Коев и собственикът на фирма „Сафари М“ Пламен Генчев. Милен Коев пожела следващите поколения да работят със същата любов и всеотдайност, с която са работили преди тях, както и жътвата да е спорна, а годината доходоносна. От своя страна Пламен Генчев изрази надежда през стопанската година да има берекет, здраве и всички да бъдат благословени. Илия Проданов, който е председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите в България и съветник на министъра, също пожела кампанията да е успешна.

Фолклорна група от жени пресъздаде обичая по зажънване на пшеницата, а първите класове след тях отряза министър Кирил Вътев. След това бе направено и ритуалното зажънване на ръжта по международния проект „Хляб на мира“ – европейска инициатива, в която се включват 12 европейски държави. Всяка една изпраща ръжено зърно, от което се смила брашно и се изпича т.нар. хляб на мира като символ на единението.

Приятната изненада на събитието бе присъствието на олимпийския шампион по борба Валентин Йорданов. Както е известно, Кирил Вътев е възпитаник на Русенското спортно училище, където е тренирал борба.

 

Exit mobile version