Здравни власти и институции в Русе ще обсъдят ситуацията с коклюша при децата

Увеличената заболеваемост от коклюш ще бъде тема на работна среща на здравните и общинските власти в Русе. Предложението бе направено вчера на сесията по точка извън дневния ред от председателя на групата съветници от ГЕРБ Алисе Муртезова, която е и председател на Комисията по здравеопазване и социални дейности.

На срещата ще се съберат членовете на комисията, представители на РЗИ-Русе, Сдружението на общопрактикуващите лекари, ресорният заместник-кмет, общинска администрация, РУО-Русе и др.

Увеличената заболеваемост от коклюш е най-вече сред малките деца и ученици в България. Тъй като тестовете са скъпи, между 60 и 100 лева, и не всеки може да си го позволи, МЗ взеха решение да бъдат предоставени безплатни тестове за диагностика през РЗИ-тата.

„Целта на извънредната работна среща не е да взема решения в момента, а да очертае картината на реалната ситуация на разпространение на коклюш в Русе и каква е готовността на здравните институции и администрацията за действия по ограничаване на разпространението на заразното заболяване.

Идеята  беше възприета от кметската администрация и повечето общински съветници, които разбират сериозността на ситуацията, като навременна и адекватна на фона на все по-бързото разпространение на болестта.

Всичко е продиктувано от притеснени родители, които задават резонни въпроси за тестовете. Детското здравеопазване винаги трябва да е приоритет и ние като общество сме длъжни да сме отговорни и с винаги с превантивни мерки“, коментира Алисе Муртезова.

Exit mobile version