Здравният министър: На училище присъствено, свижданията– само с терминално болни

Извънредната епидемична обстановка у нас е удължена до края на септември заради разпространението на COVID-19. В тази връзка здравният министър проф.Костадин Ангелов издаде нови заповеди, свързани с учебните занятия, свижданията в болниците и карантината.

Новата учебна година ще започне присъствено в системата на предучилищното и училищното образование. Учебният процес ще се организира и провежда в съответствие с изготвените от МОН и МЗ насоки за работа в условията на COVID-19.

Присъствената дейност във висшите училища ще се осъществява според изискванията на съответното висше училище и при спазване на въведените в страната общи противоепидемични мерки. При възможност обучителният процес се провежда и от разстояние в електронна среда чрез използването на информационни и комуникационни технологии.

Езикови и образователни центрове, както и занимални, организирани от юридически и физически лица, ще предоставят услугите си в електронна среда, а при невъзможност – при осигуряване на физическа дистанция между лицата от 1.5 метра и при спазване на въведените противоепидемични мерки.

По отношение на свижданията в лечебни заведения те остават забранени с едно изключение – от 1 септември те се разрешават единствено за близките на пациенти в терминален стадий.

В специализираните институции за предоставяне на социални услуги и за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни се допускат посещения на външни лица по изключение и по преценка на директора.

Препоръките за работодателите е при възможност да се работи дистанционно /надомна работа или работа от разстояние/. Другият вариант е да се установи работно време с променливи граници или работа на смени. Целта е да се ограничат контактите на работното място.

От днес отпада изискването за отрицателен PCR тест и карантина за пристигащите от Турция, Сърбия и Беларус.

Exit mobile version