За туристите, архитектурата и инвестирането в защитни декоративни пана /ВИДЕО/

Русе е част от круизния туризъм и с края на пандемията присъствието на чуждестранни туристи в града отново се увеличава. Това прави актуален въпросът, който бе повдигнат на последната сесия на Общинския съвет за състоянието на архитектурните паметници и идеята тези, които са в лошо състояние, да бъдат прикрити със защитни декоративни пана.

Какво наблюдаваме обаче? Срещаме случайно група австрийски туристи, които правят обиколка на Русе. Движейки се с тях, ни прави впечатление, че минават и подминават с нулево внимание сградата на старата полиция, която в момента е с декоративно пано.  Малко оживление има на шадравана с цигуларчето и следващата им спирка е на паметника на Елиас Канети пред Дома на учителя. Все пак е известен техен сънародник, с който и нашият град се гордее. Скоро обаче въпросната сграда, ще бъде защитена и опакована с декоративно защитно пано, подобно на конструкцията на сградата на старата полиция.

Преди броени дни на сесията на Общинския съвет стана ясно, че за паното е предвидена сума в бюджета, която първоначално трябваше да бъде 150 000лв,, но бе намалена на 105 000лв. Темата предизвика дискусия, на която бяха поставени въпросите дали това е решението на проблема с тези сгради – да слагаме пана на всичко, което е компрометирано и се руши. В даден момент обаче красивото защитно пано се оказва вече не толкова красиво – накъсано и висящо, какъвто бе случаят преди време със старата полиция. Стои и въпросът толкова ли е зле и опасна сградата на Дома на учителя, че да се инвестират над 100 000 лв.за защитен екран.

Съветникът Владислав Атанасов попита дали и други архитектурни паметници ще бъдат опаковани. Защото според него, както и според акад.Христо Белоев, това не е решение. „Тези сгради не само се рушат, но в тях изчезва съдържанието, което ги населва. За разлика от общата, масовата култура, това са домовете на учени, писатели художници, джазмени….Този дух изчезва заедно със самите пространства“, коментира Атанасов.

А между другото, след опаковането на Дома на учителя, не е ясно дали пластиката на фасадата, свързана с родения в Русе Нобелов лауреат Елиас Канети, ще остане видна за минаващите оттам туристи и граждани….

Повече за мненията и гледните точки по темата можете да видите във видеото на Русе Медиа.

Exit mobile version