За какво да внимаваме при избора на ножове

Живеем в златна ера, когато пазарът е разнообразен и изборът на качествени ножове е по-голям от всякога в историята. Въпреки че това е чудесно за всеки, който търси нов нож, може да предизвика и затруднение при избора. Често изникват въпроси: „Какъв нож да купя?“, „Кои ножове са най-добри?“ Обикновено отговорът на специалистите е: „Зависи от ситуацията“.

Има много фактори, свързани с покупката на нов нож. И преди да разберете какво трябва да купите, помислете от какво наистина се нуждаете. Ето някои въпроси, които трябва да имате предвид.

За какво ще използвате ножа?

Причината, поради която имате нужда от нож, е най-важният фактор, който ви помага да се ориентирате кой нож ви трябва. Търсите ли ловен нож или е по-скоро ежедневен? Това инструмент за специфична задача ли е или за използване на работното място? Може също да е нещо, с което просто искате да се сдобиете, без да имате някаква цел. Няма нищо лошо в това да искате нещо просто, защото изглежда страхотно или ви харесва, но имайте това предвид, когато пазарувате. Ако това е покупка „за нищо“, можете да игнорирате останалите съвети.

Какъв е вашият бюджет за закупуване на нож?

Нека си го кажем – цената има значение. Ако бюджетът ви е малък, няма смисъл да обмисляте покупка на скъп нож. Разглеждането на витрината на магазин за ножове може да бъде забавно, но няма да ви помогне да решите какво да купите. Познаването на вашия бюджет и извършването на покупки в рамките на вашите възможности може да ви помогне да стесните избора си. Той също така ще ви подскаже и за какво да внимавате.

Запомнете: Ограниченият бюджет не означава, че не можете да си купите качествен нож, но може да ви напомни, че трябва да сте внимателни при избора. Има много много евтини ножове, които не само имат ниска производителност поради некачествени материали, но и могат да бъдат направо опасни.

Фабрични ножове или по поръчка?

Много производители имат уникални стилове или могат да предложат нещо, което производствените компании не могат. Ако решите да изберете нож по поръчка, направете вашето проучване и разберете времето за изпълнение и условията и политиките на производителя.

Някои искат да получат частично авансово плащане, други – пълната цена на ножа преди започване на работа, а трети не искат нищо, докато ножът не е готов.

Имате ли нужда от нож с фиксирано острие или сгъваем нож?

След като сте решили предназначението на ножа, може да откриете, че един или друг вид е по-подходящ за вас. Най-трудната част е да определите кой тип ви подхожда най-добре. Удобството на дръжката компенсира ли здравината на ножовете с фиксирано острие? Размерът от значение ли е? Ами комфорта при носене? И най-добрият нож в света няма да ви помогне, ако го оставите у дома. Това са избори, които ще трябва да направите.

Видът на стоманата върху острието има ли значение?

Разбира се, видът на стоманата във вашия нож има значение, но до каква степен зависи от вас и предназначението му.

Внимавайте с ножове без маркировка или липсваща информация. Ако просто пише „Неръждаема“, най-вероятно това е нискокачествена 420J или подобна стомана, която вероятно бързо се затъпява.

Винаги си струва да изберете най-добрата стомана, която бюджетът ви може да си позволи и тази, която отговаря на вашите цели.

Ножът стои ли добре в ръката ви?

Това е най-добрият вариант, когато можете да опитате ножа преди да купите или поне да го вземете от магазина. Запитайте се: „Този нож пасва ли на ръката ми? Твърде голям ли е или твърде малък? Има ли назъбени ръбове или ъгли, които могат да причинят горещи точки по време на употреба?“

Нож, който не ви върши работа или е неудобен за използване, е нож, който няма да използвате често. Защо изобщо тогава да го купувате?

 

 

Exit mobile version