За Деня на Европа: Кадри на братя Люмиер и Девета симфония в Русе

Две интересни събития ще се състоят в Русе за Деня на Европа – 9 май. Едното е свързано с историята на киното, а другото с музиката, обясниха от Международно дружество „Елиас Канети“.

От 15 часа в Австрийската библиотека ще има киноателие за младежи „Минута Люмиер“. Това ще бъде последният модул на проекта“Младежта в Европа – вчера, днес, утре“. След представянето на стари филми на „Група Русефилм“ от миналия век и на съвсем нови, създадени от млади хора от Белгия, Франция, Германия и Люксембург през миналата и тази година, предстои завръщане в зората на киното.

То ще започне с първите „изгледи“ на братя Люмиер  за периода 1895-1900 години. Те са 13 и продължават точно 13 минути. Следват ги още три ленти, направени между 1904 – 1908 г.: “Екскурзия в Италия: От Неапол до Везувий” на Камий Льогран;“Номадски живот” на неизвестен автор, продукция на Пате / Франция и “Спасена от Роувър” на Сесил Хепуърт и Люън Фицхеймън.

Те ще дадат тема за дискусия с участниците в киноателието – младежи на възраст между 12 и 15 години от няколко русенски училища. Идеята на този последен модул от проекта е да се погледне на киното като на изкуство и среда, които се променят много бързо, при това от самото начало на създаването си. На финала всеки от участниците ще получи възможността да направи или да покаже своя собствена „Минута Люмиер“ и да види „минути“ на деца и младежи от други държави.

От 19 ч в Доходното здание ще звучи Химнът на Европа в концерт на Държавна опера-Русе. Деветата симфония на Бетовен ще бъде представена от Русенска филхармония, хор и солисти на операта. Гост диригентът от Австрия Давид Холцингер пристига специално за събитието по покана на МД“Елиас Канети“.

Давид Холцингер е роден в Австрия. Учи цигулка и оркестрово дирижиране в консерваторията във Виена и в Музикалния университет в Дрезден. Основател и художествен ръководител е на ансамбъл EXEDRA, с който се изявява на церемонията при откриването на Музикалния фестивал в Залцбург през 2017 година. Определен е за гост-диригент на Филхармоничния оркестър на Сечуан и е работил с оркестри като Моравската филхармония, Държавния симфоничен оркестър на Вилнюс, Филхармонията на Сибиу, Русенската  филхармония и на Залцбургските камерни солисти.

„Одата на радостта“, която е последната част на симфонията, се разпознава и запомня лесно. Но не това е причината да бъде избрана за европейски химн през 1985г. Ключът към този избор е текстът. Лудвиг ван Бетовен използва стиховете на големия германски поет Фридрих Шилер от неговата „Ода на радостта“, създадена през 1785 година. Особено  вдъхновяваща за композитора е строфата „Братя стават всички люде“. Въпреки че тя се пее по текста на Шилер, химнът на Европа е без думи. Избран е универсалният език на музиката, защото европейските езици са много. Но стиховете на Шилер остават в основата на посланието на този химн за свобода, мир, солидарност и единство.

Изпълнението на Деветата симфония в Русе е  част от XXV Австрийски музикални седмици и е под почетния патронаж на Н. Пр. Андреа Вике, посланик на Република Австрия в България.

Exit mobile version