За вота: Без перде в „тъмната“ стаичка, на опашка за гласуване – през 1,5 м /ЗАПОВЕД/

Здравният министър даде указания за провеждане на парламентарните избори в условията на извънредната епидемична обстановка във връзка с COVID-19.

Гласоподавателите трябва да избягват да докосват всякакви повърхности по време на вота. Избирателите трябва да са с маски, но за да бъдат идентифицирани по снимката от личната карта, ще трябва да ги свалят за кратко. Това стана на разстояние поне 1,5 м от членовете на секционната избирателна комисия. Достъпът на избирателите до избирателната секция се организира, така че да не се допуска струпване вътре и пред съответната секция и при спазване на физическа дистанция от 1,5 м. Местата за изчакване в и извън избирателната секция трябва да бъдат маркирани, за да се осигури разстоянието.

Входът на „тъмната“ стаичка за гласуване ще бъде обърната към стена, за да не се налага да се пипа перде. Доколкото е възможно, химикалките, които ще се използват от избирателите за подписване, да бъдат подредени така, че избирателят да може да вземе сам, без да има пряк контакт с членовете на секционната избирателна комисия, под техен надзор и ръководство. След употреба, използваната химикалка се дезинфекцира.

При използване на машина за гласуване избирателят извършва дезинфекция на ръцете си непосредствено преди процеса на гласуване с осигурен за целта дезинфектант.

Членовете на подвижните секции пък ще бъдат облечени в защитен костюм за еднократна употреба при посещение на заболели или карантинирани.

Указанията включват още инструкции как правилно се поставя маска, какъв дезинфектант да се използва в изборните секции. Посочени са мерките и действията по отношение на сградата, в която се намират избирателните секции, както и действията на всички, ангажирани в изборния процес.

Описани са и правилата при провеждане на предизборната кампания, които предполагат физическо присъствие на участниците.

Ето и самите указания –ukazaniq-izbori

Exit mobile version