Застреляният крадец от Бяла влязъл в чуждото лозе заради 4 чувала грозде

58-годишният Петко Чакъров от Бяла влязъл в чуждото лозе, за да си набере 4 чувала с грозде, защото не му достигали да си направи домашен алкохол. Това стана ясно днес по време на делото срещу 70-годишния му съгражданин Петко Илиев, който застреля крадеца на 31 август 2017 г. Разказът е на Христо Христов, който заедно с убития отишли да берат в лозето на Илиев.

Пред Русенския окръжен съд, където се гледа процесът за умишлено убийство срещу Петко Илиев, бяха разпитани различни свидетели от фаталния следобед. Майката на убития разказа, че в двора си са имали достатъчно грозде и недоумяваше защо синът й е трябвало да ходи да търси още. 80-годишната Еленка Чакърова обясни, че той е бил пенсионер по болест, с няколко стенда на сърцето и инсулинозависим диабет. Петко Чакъров е лежал два пъти в затвора, но на майка си обяснявал, че не бил виновен. Бил избухлив по характер.

Приятелят му Христо Христов разказа, че според Петко щели да берат грозде от изоставени лозя. Всеки бил с по две кофи, чувалчета и по един 15-сантиметров нож. Той твърдеше, че не е видял самия инцидент, само е забелязал, че идва кола и от нея излиза мъж. По думите му първо е прозвучал изстрел, а след това е имало разправия. После собственикът на лозето качил простреляния в колата си и го откарал. Самият Христов, който също е лежал два пъти в затвора за съучастие в кражба, не мога да обясни защо след изстрела не е подал сигнал на тел.112 или в полицията. Малко по-късно вечерта е бил задържан от полицията.

Племенницата на обвиняемия на свой ред разказа, че Петко Илиев е бил в силен стрес заради случилото се. След като е закарал простреляния в болницата в Бяла, където е починал, въпреки реанимационните усилия на лекарите, е поискал сам да се предаде в полицията. Пред нея възрастният мъж разказал, че крадецът е тръгнал да го напада с нож и той е извадил пушката да го сплаши. Мъжът я дръпнал към себе си и собственикът на лозето неволно произвел изстрел. Той е оказал и първа помощ на крадеца. Репутацията на Петко Илиев в Бяла била много добра, бил бивш военен и никой не вярвал, че може да застреля умишлено човек. Освен това лозето му многократно било обект на набези.

Пред съда застана и дъщерята на убития, която е предявила граждански иск за сумата от 200 000 лв. неимуществени щети. Стана ясно, че Бисерка Чакърова е поддържала спорадични отношения с баща си, а тъй като се разстройва много от тъжни поводи, не е отишла на погребението му.

На следващото заседание на делото ще се гледа експертизата за оръжието, за което прокуратурата твърди, че е незаконно притежавано.

Exit mobile version