Засилено полицейско присъствие ще има по празниците в Русе

Предстоящите празници: Възкресение  Христово – Великден; Международния ден на труда – 1 май; Гергьовден – 6 май, който се отбелязва още като празник на Българската армия и празник на град Русе, ще бъдат със засилено полицейско присъствие с цел превенция на произшествия и престъпления..

Традиционно в този период българите масово посещават църковните храмове в цялата страна, на много места се провеждат различни религиозни и обществени ритуали, масови тържества и мероприятия, съпроводени със струпване на много хора, предприемат се различни пътувания в страната и чужбина, което води и до увеличаване на трафика по пътищата. В тази връзка от ОДМВР-Русе, както всяка година в този период, се предприемат мерки и се създава необходимата организация за недопускане на нарушения на обществения ред, на инциденти и престъпления, за опазване на живота, здравето и спокойствието на гражданите.

Вече са извършени проверки, съвместно със служители на РД „ПБЗН“ на местата, където са предвидени религиозни мероприятия, предприемат се необходимите действия за опазване на обществения ред и създаване на организация за полицейско присъствие в районите около тези обекти по време на събитията в и около тях.

Засилено полицейско присъствие е предвидено преди, по време и в седмица след празниците в районите на гари и жп гари, предвид интензивното придвижване на пътници.

Завишен ще бъде контролът при транспортирането, законната употреба и съхранението на взривни вещества, огнестрелно оръжие, боеприпаси и пиротехнически средства, с цел недопускане на инциденти, съобразно изискванията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

Предвидени са специализирани полицейски операции, за недопускане на кражби на домашни животни, разпространение и продажба на акцизни стоки без бандерол. Ще се извършват съвместни проверки и със служители от други институции.

Планирани са превантивни мерки за ограничаване извършването на престъпления против собствеността, както и  недопускане на посегателства върху православните храмове.

По време на празниците зачестяват домовите кражби, след като много от гражданите отсъстват от домовете си и пребивават в други населени места. Затова полицията препоръчва на стопаните да предприемат всички необходими мерки за опазване имущество си, особено ако ще пребивават другаде за по-дълго време, да не се оставят големи суми пари и ценности, да обезопасят жилищата, да бъдат бдителни за непознати и съмнителни лица, които влизат в етажната собственост, да са добре затворени и укрепени прозорци и балконски врати, особено на жилищата намиращи се на по-ниските етажи, да не се оставят отключени и без надзор превозни средства.

Предвид очакваното натоварване на пътната обстановка, ще има засилено полицейско присъствие в цялата страна – по автомагистралите, главните пътища и в районите на участъци с концентрация на ПТП, с оглед регулиране, подпомагане и контрол на движението.

Планирано е провеждането на специализирани полицейски операции  „Алкохол, наркотици, неправоспособност и скорост“, като се включат териториите на малките населени места, местата с масово посещение на туристи и пътищата между тях, а техническите средства за контрол на скоростните режими да се използват в максимална степен и в тъмната част на денонощието. Спрямо нарушителите, застрашаващи живота и здравето на останалите участъци в движението, ще се проявява нулева толерантност.

Exit mobile version