Засега: В Русе няма нужда от допълнителни мерки заради коронавируса

Институциите в Русе за момента ще действат само превантивно по отношение на коронавируса. Това съобщиха от областна администрация и от общината. Засега не се предвиждат допълнителни мерки за дезинфекция на влизащите в страната превозни средства през ГКПП „Дунав мост“. Няма да се въвеждат и специални изисквания в училищата и детските заведения в Русе. Планираните обществени прояви няма да се отменят и ще се провеждат по план.

Директорът на РЗИ-Русе д-р Маргарита Николова, която отговаря за епидемичната обстановка, е заявила на среща в общината, че място за тревога на този етап няма. Към момента на територията на Русе, както и в цялата страна не са регистрирани случаи на заболели от коронавирус. Със заповед на здравния министър са определени превантивни мерки,  с които са запознати всички болнични заведения в община Русе, както и общопрактикуващите лекари .

От вчера служители на РЗИ дават денонощни дежурства на граничния пункт „Дунав мост“. Медиците са снабдени с необходимите лични предпазни средства. Към тях биват насочвани пътници, които пристигат от засегнатите държави Китай, Тайланд, Сингапур, Макао и Италия. Инфекциозното отделение на УМБАЛ „Канев“ има готовност да реагира при случаи на хора, проявяващи симптоми на заразата.

Областният управител Русе Галин Григоров е сформирал кризисен щаб за противодействие навлизането и разпространението на заболяването коронавирус, който ще заседава периодично и извънредно при нужда.

Припомняме, че допълнителна информация за граждани и медицински специалисти е достъпна на уебсайта на Министерството на здравеопазването и по-конкретно на следния уеб адрес:  https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/informaciya-otnosno-noviya-koronavirus-2019-ncov/

Exit mobile version