Засега без грипна епидемия в Русенско, болните намаляват

Няма необходимост от обявяване на грипна епидемия в населените места в Русенско на този етап, стана ясно на Областния оперативен щаб за борба с грипа. През последните дни се наблюдава лек спад с около 15% на заразените.  Заболеваемостта е малко над 207 на 10 000 души при праг на обявяване на епидемия 240 на 10 000 души.  Най-много нови случаи са установени при най-малките деца до 4 години.

Сред училищата най-много отсъствия през днешния ден е имало в СУ „Панайот Волов“ в Бяла, където над ¼ от учениците не са били в клас, но не всички са свързани с остри респираторни заболявания.

Детското отделение в Университетска болница „Канев“ е доста натоварено, като повечето от децата там са с остри респираторни заболявания. Въпреки това няма проблем в болниците в Русенско и на този етап има достатъчно легла за усложнени пациенти, които се нуждаят от хоспитализация. Ако се наложи, могат да бъдат разкрити и допълнителни. Осигурени са и необходимите медикаменти за лечение.

Лекарите апелират хората да не се самолекуват, а за да е точна диагнозата и лечението, да се направи тест за грипен вирус и ако е необходимо за коронавирус. Вече има в страната и два случая на флурона – комбинация от грип и Ковид-19, като единият от тях се лекува в Белодробната болница в Русе. Лицето е от гр. Попово. Медиците са категорични, че честото самопредписване на антибиотици не е препоръчително, защото може да доведе до усложнения.

По последни данни случаите на грип в региона са четири. Три са за A (H1N1) и един за A (H3N2). Други две проби са положителни за респираторно-синцитиален вирус, а една за парагрипен вирус.

 

Exit mobile version