Заради 293 румънски коли отнемат имущество на русенец за 4 млн.лв.

Имущество за близо 4 млн.лв. ще бъде отнето от 34-годишния Владимир Ганев от Русе, реши Окръжен съд – Русе. Искането е отправено от антикорупционната комисия, след като мъжът е бил привлечен като обвиняем за данъчни престъпления през 2016 г.

От Ганев и свързаните с него дружества се конфискува имущество в размер на 3 901 017 лв.  Установено е било, че търговските му фирми нямат приходи, нито подадени годишни данъчни отчети, но въпреки това са извършвали сделки с моторни превозни средства. За 10-годишния проверяван от Комисията период Ганев също няма законни източници на доходи.

Самият той е посочил пред съда, че всички автомобили са на румънски граждани и той не е предоставял пари за покупката им, за такси, застраховки и др. Автомобилите са били прехвърляни на български граждани или фирми. За посредническата си дейност, Ганев е получавал по 10 лв. на автомобил. В хода на съдебното производство е установено, че фирмите, контролирани от Ганев, не са разполагали със собствени средства за придобиването на автомобилите, нито дори са имали банкови сметки.

От съдебно-икономическите експертизи е доказано, че претенцията на КПКОНПИ за отнемане на незаконно придобито имущество е основателна. В полза на държавата се отнемат налични автомобили, паричната равностойност на 383 МПС и пазарната стойност на дружествени дялове. Ганев е осъден да заплати и всички съдебни разноски по делото. Решението на ОС – Русе е влязло в сила, издаден е и изпълнителен лист.

През 2016 г. Апелативната прокуратура във Варна съобщи, че 29-годишният тогава русенец Владимир Ганев е регистрирал 293 автомобила на румънски граждани като свои служебни автомобили.

Според събраните материали срещу Ганев през лятото на 2014 г. русенецът разбрал от познати, че много румънски граждани търсят начин да регистрират за движение в България ползваните от тях автомобили. Регистрацията у нас носи на румънците по-нисък данък и по-нисък размер на застраховката „Гражданска отговорност“. За такава регистрация се изисквало посредничеството на българско търговско дружество, което да придобие собствеността върху колите.

На 5 август 2014 г. регистрирал еднолично търговско дружество „Ламав“ ЕООД с капитал от 5 лева. С тая фирма имал намерение да печели от посредническа дейност при регистрация на румънски автомобили. Според прокуратурата знаел, че за фирмата му с това възникват данъчни задължения. За да неплаща данъци на 30 юли 2014 променил седалището на едноличното дружество и го регистрирал в Разград на ул. „Вит“ 11, където на практика не живеел.

След това от 13 август до декември 2014 Владимир Ганев успял да регистрира 293 автомобила на румънски граждани като собственост на „Ламав“ ЕООД. За нито един от тях не подал данъчна декларация и не платил нито лев в бюджета на Община Разград.От заключенията на назначената по делото икономическа експертиза дължимите от фирмата му данъчни задължения по Закона за местните данъци и такси за регистрираните общо 293 коли възлизали на 9403 лева и представлявали големи размери. Престъплението е извършено в условията на продължавано престъпление и в изпитателния срок на предходна присъда. На 11 август 2015 Ганев прехвърлил „Ламав“ на 48-годишния Шенол Махмуд от Русе.

Exit mobile version