Заради пандемията: Без „Комитски събор“ в Червена вода, ще има само възстановка

Четвъртото издание на „Комитския събор“, който се организира всяка година в село Червена вода в началото на септември, тази година няма да се проведе. Причината е пандемията от коронавирус и усложнената епидемиологична обстановка.

Това решение са взели организаторите от ВМРО – Русе, читалище „Гоце Делчев – 2009“ и сдружение „Приказка за България“. На среща с областния управител Галин Григоров е било преценено, че рисковете от струпване на много хора на едно място са големи и е по-добре програмата да бъде променена.

Подвигът на Червеноводската чета от 1875 г. все пак ще бъде отбелязан, като на 18 септември в Червена вода ще бъде извършена историческа реконструкция на освещаването на знамето на четата.  След това в двора на черквата „Св. Архангел Михаил“ ще се отслужи панахида, като за присъстващите ще има курбан.

„Комитският събор“ се наложи в последните три години като едно от любимите събития в региона с представянето на фолклорни певчески и танцови изпълнения и на различни исторически възстановки. Организаторите правеха Музей на открито със стари оръжия, състезания по стрелба с пушка, с пистолет и с лък, готвеха се традиционни хайдушки ястия, имаше и конкурси – за комитска песен и танц, за комитско вино и ракия, за фолклорни носии. Всички тези събития събираха много хора, които да почетат българската история и традиции.

Exit mobile version