Заради загиналия моторист: Пътна полиция-Русе иска мерки и от общината /ВИДЕО/

След инцидента със загиналия моторист в Русе, който катастрофира фатално заради неправилно пресичащ пешеходец по бул.“Христо Ботев“, Пътна полиция-Русе е изготвила сигнално писмо до общината като собственик на пътя, съобщи ст.инспектор Стилиян Станев от ОДМВР-Русе. С него се предлага да бъдат поставени по-високи оградни пана по подобие на като бул. „Липник“, за да се ограничи пресичането на пешеходци на забранените за това места

За пешеходците алтернативата е да се направят две пасарелки над бул.“Христо Ботев“ и да се ремонтира подлезът срещу Печатни платки. На бул.“България“, където вече има една пасарелка, би трябвало да се изгради още една, за която има проект, каза Станев. За безопасността е необходимо пълно осветяване на уличните платна, както и подновяване на маркировката, която вече се опреснява от ОП „Комунални дейности“.

От Пътна полиция упражняват ежедневен контрол на скоростта с мобилна камера по бул.“Христо Ботев“, като  30 на сто от нарушенията за превишена скорост са засечени именно там. При възможност камери за скорост се поставят и в нощните часове, но е трудно да се засекат нарушенията при мотоциклетистите, тъй като моторите имат само една регистрационна табела отзад, която често е закрита. При възможност в действие се пускат и полицейски екипи с мотоциклети, които са много по-мобилни и могат да извършат проверки на други мотоциклетисти.

В момента се разработват места от общината, където да се поставят повдигнати пешеходни пътеки и изкуствени неравности с цел ограничаване на скоростта, каза още ст.инспектор Стилиян Станев.

Статистиката от началото на годината сочи, че в Русе има 11 катастрофи с мотоциклети и мотори, при които един водач е загинал, а четирима са ранени.

Пешеходците също подлежат на контрол и ежедневно има случаи на глобени пешеходци. Полицейските екипи в ранните часове са по най-натоварените кръстовища и при установяване на нарушение се съставя фиш с глоба. Има куриозен случай, при който на кръстовището на „Олимп“ пешеходец е глобен два пъти за неправилно пресичане в двете посоки в рамките на 15 минути. По закон глобата е 20 лв.

При електрическите МПС контролът е на две нива – от Пътна полиция и РУ на уличните платна и от Общинска полиция и КООРС в централната градска част с пешеходната зона. Чрез видеонаблюдението полицията получава сигнали за нарушения на водачи на МПС, които са регистрирани и могат да се установят. Оттам са подавали и сигнали за движение на задна гума, което е нарушение като дрифта и подлежи на 3000 лв. глоба, отнемане на книжката и спиране на МПС от движение, припомни Станев. По-трудно е да се установят нарушителите при тротинетките, тъй като те нямат регистрационни табели, но ако екипът спре на място водача, тогава може да го санкционира.

Exit mobile version