Заради бъдещия плувен комплекс: „Общински пазари“ иска увеличаване на капитала с 2,3 млн.лв.

„Общински пазари“ ЕООД са поискали от Общинския съвет да се увеличи капиталът на дружеството чрез реална парична вноска в размер на 2 304 000 лева. Предложението е свързано с инвестиционното намерение на Община Русе за изграждане на територията на Парка на младежта на многофункционален плувен комплекс.

Инвестиционната инициатива ще бъде реализирана чрез „Общински пазари“ ЕООД, като за целта през май 2022 г. съветниците дадоха съгласие в капитала да бъдат внесени като непарична апортна вноска правото на строеж и правото на собственост спрямо съществуващия имота открит плувен басейн 50 м. с кула.

Финансовите средства за реализирането на проекта са осигурени след сключване на договор за инвестиционен кредит между „Регионален фонд за градско развитие“ АД и „Банка ДСК“ АД, от една страна и Община Русе, като кредитополучател и „Общински пазари“ ЕООД, като съдлъжник от друга. Договорните условия изискват до 15% собствено участие във финансирането на проекта, като средствата за това са в размер на 2 054 000 лева.

За тази цел управителят на „Общински пазари“ Кунчо Кунчев предлажа необходимите за строително-монтажните работи финансови средства като самоучастие в размер на 2 054 000 лева, както и необходимите 250 000 лв. за проектиране и изграждане на топлопровод и абонатна станция за топлозахранване на плувния басейн да бъдат предоставени от Община Русе на общинското дружество.

Те ще  бъдат изразходвани съгласно договорените условия и одобрения финансов план. Общата сума в размер на 2 304 000 лева е осигурена от бюджета на Община Русе и може да бъде внесена като реална парична вноска в капитала на дружеството след решение на Общински съвет – Русе.

Увеличението на капитала ще доведе до записване на нови дялове от страна на Община Русе, като едноличен собственик на капитала на дружеството, което налага съответно изменение и на неговия учредителния акт.

Предвижда се строителните дейности да започнат в началото на 2023 г. Със завършването на модерното съоръжение то ще се превърне в атрактивен хъб за плувни спортове, осигуряващ по-добра среда за живот.

Exit mobile version