Започва широко обществено обсъждане за веломаршрут по поречието на Дунава

Започва широко обществено обсъждане на проект за създаване на веломаршрут в транграничния район по протежението на река Дунав между България и Румъния. Това бе обявено по време на среща между институции и неправителствения сектор от двете страни, в която участваха и представители на Областна администрация – Русе.

Очакванията са до 2029-а да се изградят около 200 километра специална колоездачна инфраструктура, като тя да бъде ползвана от поне 5000 души годишно. Фокус ще бъде поставен и върху развитието на културния туризъм. Сред заложените индикаторите е предвидена и подкрепа за общо 18 културни и туристически обекти, като не по-малко внимание ще бъде обърнато и съпътстващата инфраструктура.

Чрез финансиране по програмата за сътрудничество между България и Румъния – Interreg VI-A целта е доизграждане на Евровело маршрут 6, който ще допринесе за развитието на граничната зона чрез многосекторни интервенции. Велосипедният маршрут има значителен потенциал за привличане на нови посетители и за създаване и консолидиране на марка за региона като цялостно наследство.

Exit mobile version