Започва ремонт на пътя Русе-Разград, ползват нови технологии на Русе-Бяла /ВИДЕО/

Сериозен частичен ремонт на пътя Русе-Разград започва през предстоящата седмица, за който Агенция „Пътна инфраструктура“ е осигурила около 300 000 лв. Голяма част от компрометираната настилка ще бъде подменена чрез машинно фрезоване и след това асфалтирана, обясни директорът на Областно пътно управление-Русе инж.Стамен Савов за Русе Медиа.

„Стартираме незабавно, защото състоянието на участъците не е никак добро. До ДЗС пътят е добър, имаме проблеми там, където са правени разширенията за допълнителната лента за изпреварване. Имаме и доста произшествия със спукани гуми. Ремонтът ще е машинно, а не само да отидем да закърпим някоя дупка. Този път вече е за полагане на нова маркировка и най-вероятно след асфалтирането ще пуснем задание, за да се маркира наново пътят“, каза инж. Савов.

Продължава и ремонтът на пътя Русе-Бяла, където се използват най-новите технологии при извършване на цялостната подмяна на настилката. „При полагането на последният износоустойчив пласт от асфалт се включва не обикновен битум, а специален полимер модифициран битум, който е с много по-добри показатели от обикновения. Ако сте забелязали в момента, когато се прави ремонтът и се полага и последният пласт, нямаме възможност да затваряме изцяло движението на пътя, защото е много натоварен. Затова се прави платно по платно, след което почти веднага движението се пуска по новоположения асфалт. Този битум създава един визуален ефект на коловози там, където не е престоял и минават веднага автомобилите. Даже имахме такъв сигнал за участъка между Обретеник и Волово, ходихме с измервателни уреди, няма милиметър отклонение на настилката, просто е визуален ефект“, обясни Стамен Савов.

Ремонтни дейности се извършват и на Мойсевия баир в участък, който не е бил ремонтиран преди две години. Тъй като са останали средства, от АПИ са започнали работа по отводняването на участъка. „Това беше много важно, защото обикновено това е участък, в който при лоши атмосферни условия стават задръствания предимно от закъсали тирове. Целта на тези облицовани окопи, които правим, е да се избегнат такива ситуации за в бъдеще и пътят да бъде в доста по-добро състояние в лоши атмосферни условия“, каза още директорът на ОПУ-Русе.

Общо над 162 км републикански пътища в област  Русе ще бъдат ремонтирани през 2021 г. Със средства на АПИ се обновяват 115,6 км, а с финансиране по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. – 46,7 км от пътя Русе – Кубрат. На финален етап е и ремонтът със средства от АПИ на 43 км републикански пътища, по които строителните работи започнаха през м.г. Така общата дължина на пътищата, които ще бъдат обновени за две години на територията на Русенска област, е над 200 км или почти половината от всички републикански пътища в областта.

Ето и списък на ремонтите:

През 2021 г. ще бъдат ремонтирани третокласни трасета, осигуряващи връзка на общините Сливо поле и Ветово със съседни общини в областите Разград и Търговище.

Exit mobile version