Започва пръскането срещу комари по Дунава, ще има и още едно /ВИДЕО/

От днес започва дългоочакваното пръскане срещу комари по поречието на река Дунав в българския участък. Както Русе Медиа писа, то ще помогне на пет общини в Русенска област за справяне с насекомите. Според кмета на Русе Пенчо Милков помощта от държавата не е закъсняла, а освен третирането със средства от Министерството на земеделието се очаква да приключи обществената поръчка към Министерството на здравеопазването и чрез РЗИ да има още една обработка на общините по реката.

„Много се радвам, че държавата оцени този проблем, който беше проблем основно на общините по протежението на река Дунав. Защото вече комарите не са просто въпрос за неудобство на хората надвечер или рано сутрин, а въпрос за живота и здравето. Променя се климатът, променя се и проблемът с комарите. Затова за мен помощта не е закъсняла – популацията на насекомите постоянно се обновява, от началото на месец април до октомври имаме проблеми с комарите покрай Дунава, така че сме благодарни на тази активност на държавата“, коментира Милков.

В края на юни правителството отпусна 2,5 млн.лв. от бюджета на Министерството на земеделието и храните за наземно и авиационно пръскане. Обработката на териториите ще започне тази събота вечерта от общините в област Видин. След наземното третиране, в неделя рано сутринта ще се извърши и дезинсекция от въздуха. Поетапно всеки ден ще се преминава към следващата зона по реката, като на 18 и 19 юли ще се извърши обработка в пет общини от област Русе – Борово, Иваново, Русе, Сливо поле и Ценово. Авиационното пръскане ще се извършва над водоеми, заблатени площи и извън урбанизираните територии, както и в трудно достъпни местности. Кампанията ще завърши на 19 и 20 юли в общините в Силистренско.

„Авиационното пръскане извън урбанизираните територии по поречието на Дунава реално ще ни помогне, защото кметовете на общини нямат право със средства на общините да пръскат изключително държавната територия по самия бряг. Това беше колизия от годините назад“, каза още Пенчо Милков.

Exit mobile version