Запечатват творби на млади русенци в „Капсула на времето“ за 20 години

Най-добрите 15 есета, участвали в конкурса по случай 130 години Русенска търговско-индустриална камара, ще бъдат запечатани в „Капсула на времето“. Това ще стане утре, 30 декември /сряда/, от 10 часа в библиотека „Любен Каравелов“.

Церемонията, която ще се предава на живо във фейсбук страницата на библиотеката, ще се състои в старата част на културния институт. Тя не е избрана случайно –сградата е била построена през 1911 г. специално за седалище на първата в България Търговско-индустриална камара. Капсулата ще бъде отворена 20 години по-късно и новото поколение ще има възможността да прочете как са си представяли Русе техните родители преди две десетилетия по-рано. А вече порасналите младежи от своя страна ще могат да си дадат равносметка за изминалото време.

Конкурсът за есе по зададено начало беше насочен към всички ученици и младежи до 21 г., които се чувстват ангажирани с настоящето и бъдещето на град Русе и имат идеи за неговото развитие. Затова те писаха по провокативната тема  “Годината е 2040. Русенска-търговско индустриална камара се подготвя за честването на своя 150-ти юбилей. Но Русе не е същият – за две десетилетия много неща са се променили…”

Сред 15-те най-добри есета бяха отличени три победителки – Арзу Мехмед, Моника Великова и Яна Пенева, които получиха награди от РТИК, Община Русе и библиотеката.

 

Exit mobile version