Запалени стърнища в Гюргево задимиха Русе, областният управител реагира

Множество сигнали за задимяване, черни сажди и задушлива миризма получи областният управител Борислав Българинов през последните няколко дни от недоволни русенци. Подадени са над 30 сигнала, заради което той е провел разговори с Регионалната инспекция по околната среда и водите  и с префекта на Гюргево Анета Матей.

Причината са запалени стърнища около Гюргево. Най-сериозните пожари са се разразили в местностите Хулубещи, Извоареле, Гогошари, Добрени и Хобаиа. Изгорели са над 316 декара предимно суха растителност, царевични масиви и тръстикови полета. 

Всички компетентни институции от Гюргево са запознати и предприемат необходимите мерки за справяне със ситуацията, е заявила Анета Матей. 

Според румънската страна максимално бързо са били изпратени пожарогасителна техника и екипи на Окръжния инспекторат за извънредни ситуации „Влашка“. Известни затруднения и забавяне са възникнали при локализирането на огнищата.

Българинов отправи настойчиво искане към румънската страна за навременно овладяване на подобен род ситуации и предприемане на необходимите мерки за борба и недопускане на умишленото палене на стърнищата. Той е категоричен, че ще сезира и други компетентни институции.

Проблемът със замърсяването на въздуха от Румъния е трудно решим и ще трябва да се проведат разговори и на междуправителствено ниво, заявиха от Областна администрация.

Exit mobile version