Закриват ДГ „Ралица“ в Русе заради финансови мотиви и недостиг на деца

Общината внесе предложение до Общински съвет-Русе за закриване на ДГ „Ралица“, а записаните деца да бъдат пренасочени в ДГ „Чучулига“. Мотивите, изложени от администрацията, са финансови и заедно с това свързани с намаляване броя на децата в градината.

В последните години се наблюдава тенденция за затруднения в нормалното функциониране на Детска градина „Ралица“-Русе. При направено проучване от администрацията на Община Русе се констатира, че децата които посещават детската градина трайно намаляват – за последните 5 години са намалели с 50 деца. За предстоящата учебна година в ДГ „Ралица“ приетите и записани деца в първа група са общо 20 деца, което е с 20 по-малко от завършилите деца, постъпващи в първи клас.

Тази разлика в броя деца ще се отрази неблагоприятно на приходната част на бюджета на детското заведение, а неоптимизирането на разходите, ще доведе до затруднения във функционирането му. Промяната ще  се отрази по бюджета на Община Русе за 2021 г. в съответните делегирани от държавата дейности и разходни параграфи във функция „Образование“, както и в бюджета на ДГ „Ралица“.

От направена справка за периода от 2014 до 2019 г. става ясно, че детската градина при започване на всяка бюджетна година има неразплатени задължения, които за посочения период са  общо  в размер на 43 350 лв. Това означава, че при започване на нова финансова година, образователната институция използва наличните  средства от своя настоящ бюджет, за да разплаща стари неразплатени задължения. Неразплатените задължения са за храна, отопление, вода, електрическа енергия, аварийни ремонти, както и външни услуги.

В отдел „Образование, спорт и младежки дейности“ са налични ежегодни доклади от страна на директора, в които уведомява за невъзможността да бъдат осигурени средства за трудови и други разходи, необходими за функционирането на детското заведение.  За периода от 2014 г. до 2019 г., Община Русе е дофинансирала детската градина с общо  53 653 лв. При така съществуващата структура на персонала в ДГ „Ралица“ – Русе  и при осъществен прием на деца  към 1 август 2021 г. /трайна тенденция за намаляване броя на децата за учебната 2021/2022 г. с 16 деца спрямо предходната учебна година/, средствата които ще бъдат предоставени до края на бюджетната година са с недостиг в размер на 23 447 лв. и недостиг в размер на 29 347 лв. за издръжка на детската градина, която следва да се поема от бюджета на Община Русе.

Общия брой на децата, записано в детската градина към 01.08.2021 г.  е 88 деца. Този брой деца не е достатъчен за функционирането на детската градина. Затова общината внася предложение до Общински съвет-Русе за закриване на ДГ „Ралица“. Децата, записани в ДГ „Ралица“ще бъдат пренасочени в ДГ „Чучулига“. Сградите, които са били предоставени до момента на ДГ „Ралица“ – на ул. „Доростол“ №135, бл. „Лом“, ет. 1 и на ул. „Алеи Възраждане“ №58, ще преминат към списъка на сградите, в които се провежда обучението на децата от ДГ „Чучулига“.

Exit mobile version