Задържаха домашни любимци с нередовни документи на Дунав мост

Пратка с 16 домашни любимци (котки и кучета) е била задържана от Българската агенция по безопасност на храните при опит да премине българо-румънската граница с нередовни документи. На ГКПП-Дунав мост комисия от служители на БАБХ с спряла за проверка специализирано транспортно средство за превоз на домашни любимци.

Придружителят на животните е представил на контролиращите паспорти за всички животни, но при проверката се установява, че попълнените данни са непълни, липсват и сертификати за превоз. Паспортите на животните са задържани за допълнителна проверка в ОДБХ–Русе, на превозвача е издаден акт за административно нарушение.

Във връзка с установените нарушения БАБХ е потърсила съдействие от „Икономическа полиция“, а събраните данни ще бъдат предадени на прокуратурата.

Животните са настанени в регистриран, съгласно законодателството приют, до приключване на проверката.

Задържането на животните на Дунав мост е част от масирана акция за проверка на шест ГКПП в страната (Дунав мост, Дунав мост 2, Калотина, Оряхово, Силистра и Дуранкулак) за незаконно транспортиране на животни. Действията са по заповед на изпълнителния директор на БАБХ по повод зачестили сигнали за нелегален транспорт на живи животни, в частност домашни любимци – кучета и котки, и коне. В акцията са проверени около 70 пратки с животни.

Комисията, проверяваща транспортираните животни на Дунав мост е върнала в мястото на отпътуване още една пратка с домашни любимци (общо 53 кучета и котки), заради несъответствия в предоставените за тях данни.

По време на акцията на шестте гранични пункта служителите са съдействали на украински граждани, търсещи временна закрила, при преминаването им на българска територия с домашни любимци. На пункт Дунав мост активно участие са взели и екипи на Български червен кръст (БЧК), за което БАБХ изказва благодарност на доброволците!

 

Exit mobile version