Завод продава уникален автомобил с колекционерска стойност в Русе /ВИДЕО/

Уникален автомобил с колекционерска стойност е обявен за продажба в Русе. Той е марка „Баркас“ и е произведен през 1981 г. в бившата ГДР. Интересното е, че лекотоварният автомобил е модифициран като изпитателна лаборатория и е в движение, а апаратурата му все още функционира по предназначение, макар и след близо 40 години.

В Русе е имало два такива специализирани автомобила – единият в бившия завод „Гаврил Генов“, а другият в бившия завод „Георги Димитров“. От тях е оцелял само един, който в момента е обявен за продажба на търг. Любопитно е, че „Баркас“-ът е успял да навърти едва 22 000 километра и, по думите на собствениците му, не е напускал чертите на града и територията на техния завод. Използвал се е по предназначение: за откриване на повреди по положени в земята високоволтови трасета, както и за определяне качеството на изолацията на кабелите, преди да бъдат положени.

В момента автомобилът е вдигнат на трупчета, за да бъде запазен в максимална степен и да не се нацепят гумите му. Всичките му части и детайли са оригинални и като цяло очаква новия си собственик. По последна информация, той е бил използван и е бил в движение през 2009 година, когато е минал и технически преглед. Оттогава е останал като паметник, тъй като специалистът, който е ръководил лабораторията и е разбирал от апаратурата, се е пенсионирал. Това е наложило предприятието да се обърне за такава услуга към външна фирма, която да прави необходимите измервания.

В днешно време автомобилите с марка „Баркас“ не се намират много често. Проучване показа, че в България предлагането им е сравнително ограничено, като цената на основен базов модел започва от около 2000 €, а след тунинговане може да достигне до 20 000 €. Вариант за колекционерите са германските автокъщи и оказиони, но и там като цяло липсват точно такива „Баркас“-и, които са били като лаборатории. Предлагат се предимно моделите, които са товарни и микробус.

През годините „Баркас“-ите са били модифицирани и използвани за нуждите на полицията, пожарната, Спешна помощ. В Германия в такива микробуси са били превозвани арестуваните от тайната полиция ЩАЗИ. До петима затворници са се събирали в миниатюрни килии без прозорци в задната част на автомобила. За да прикрият действителното си предназначение, микробусите са били с надпис „Прясна риба“ или „Плодове и зеленчуци“.

Днес този вид автомобили се показват предимно на специализирани сбирки и традиционни годишни изложения, които се организират от феновете на марката.

 

Exit mobile version