Забраняват тировете да спират между двете кръгови при Дунав мост /ВИДЕО/

Институциите в Русе обявиха мерките, които вземат за облекчаване на трафика от тежкотоварни камиони в района на Дунав мост, по пътя Русе-Мартен и по бул.“България“. Те бяха обявени от областния управител Анатоли Станев заедно със зам.-кмета на Русе Димитър Недев и директора на Областно пътно управление Стамен Савов.

Най-късно от утре, събота, влиза в сила забрана за спиране на тирове в участъка между двете кръгови кръстовища – при Дунав мост и при Свободна зона. Според властите така ще се предотврати образуването на тапи и останалите водачи ще могат да се придвижват спокойно.

По отношение на изтичането на часовете на водачите, екипи на ДАИ ще обикалят на място и при такава ситуация камионите няма да изчакват почивката си на опашката, а ще бъдат пренасочвани към паркинг.

Другата мярка е спирането на камионите още на Бяла, във Велико Търново, където имат готовност за престой на 200-300 камиона, и в Стара Загора. МРРБ и АПИ разполагат с точна информация за маршрутите на камионите чрез тол системата и може да се прецени колко тира се очакват на Дунав мост.

Областният управител Анатоли Станев е провел разговори с румънските си колеги за ускоряване на обработката на камиони от страна на Гюргево. Той коментира, че на работната среща с участието на всички институции, е станало ясно, че след Великден се очаква увеличение на трафика от Турция с 20 %. Именно оттам идват камионите, които заради войната в Украйна използват този маршрут през България към ЕС.

От община Русе се надяват до края на годината да заработи паркинга, за който получиха около 3 млн.лв. от държавата. Теренът е от 160 дка и се планираше първоначално да се ползва от 300 камиона. Зам.-кметът Димитър Недев обяви, че е постъпило инвестиционно предложение от частен инвеститор да изгради паркинг със 700 места. В момента вървят съгласувателни процедури по служебен подробен устройствен план, който през май да е готов изцяло. След одобрение от Общинския съвет, би трябвало най-късно до 8 месеца паркингът да заработи и да се реши дълготрайно проблемът. Според Недев общината и частният инвеститор ще се обединят за изграждането на паркинг на терена на бул.“България“.

Нито една институция обаче не можа да даде отговор на въпроса, който тревожи фирмите в зона „Тегра“ – защо и по какви причини тировете са пренасочени да правят обратен завой по пътния възел на Дунавска Индустриална зона „Тегра“, който е частна инфраструктура.

 

Exit mobile version