Жителите на Пепелина: Посегателството над църквата е срам и позор /ВИДЕО/

Бум на кражби от църкви в Русенско. За последната седмица са разбити три храма в община Две могили, като в село Пепелина крадците са посегнали и втори път на църковното имущество. Полиция разследва случаите, за които се предполага, че са свързани, тъй като са в съседни села.

Крадците са проникнали с взлом в храмовете в селата Острица, Каран Върбовка и Пепелина, откъдето са задигнали икони, кутии за дарения и парични суми. Няколко дни по-късно църквата в Пепелина е била разбита за втори път.

В селото живеят цифром и словом осем души. За 76-годишния Тодор Тодоров посегателството над храма е кощунство.

„Как да не ми е мъчно, дядо ми беше председател на църковното настоятелство. Срам и позор! За една седмица два пъти обират църквата. Това е, тук има информатор, който ги информира, полиция има ли, няма ли. Аз полицай не съм виждал – когато ще има избори, тогава  идваха преди, сега не идват и по избори. Няма и свещеник -като умре някой, тогава идва, иначе никой. Такава хубава църква, разбиха я и унищожиха. Срам и позор, срам и позор! Какво да ви кажа, такава ни е държавата“, споделя с огорчение Тодор Тодоров.

Като вандалски акт определя случилото се и зам.-кметът на община Две могили Георги Великов. „Доколкото има информация в общината, от църквата в село Пепелина е открадната една икона от иконостаса с размери 110 на 74 см и още 19 малки икони с размери 30 на 25 см. Образувано е досъдебно производство по случая, което се наблюдава от Районна прокуратура-Бяла. Осъдителен е фактът, това е едно антихристко деяние, Господ ще накаже извършителите. Възмутени сме всички от това нещо“, сподели Георги Великов.

Хората от региона също са потресени от наглото посегателство. Смятат, че най-вероятно крадците са аматьори и са се върнали за втори път в църквата в Пепелина по нечий съвет. При първата кражба са взели само стотина лева, а после вероятно са им поръчали иконите, за да могат после да ги продадат. „За какво му е тази икона, какво ще я прави, къде ще я носи. Никой нищо не взема един ден, като тръгне. Това е грехота“, коментират местните.

За щастие от крадците се е спасила най-ценната икона от храма в Пепелина –чудотворния образ на Богородица Млекопитателница, която кърми своя син. Тя е изключително рядка и преди няколко години се наложи да бъде спешно реставрирана. В селото има само копие, а оригиналът се пази в Русенската митрополия.

От община Две могили обещават незабавно да предприемат мерки. В момента общината се изгражда система за видеонаблюдение, което да подобри сигурността в населените места, като това ще продължи и през настоящия мандат.

Exit mobile version