Жива охрана и камери пазят Ленин и Георги Димитров в Русе /ВИДЕО/

След почти 8 години, паметниците на Ленин и Георги Димитров в Русе отново са на дневен ред. На сесията вчера , след питане на Мариан Димитров, стана ясно, че двата монумента са прибрани на сигурно място и се пазят от жива охрана и са под постоянно видеонаблюдение от 2000 г.

Причината да се заговори отново за тях е желанието на бизнесмена Любен Рабчев, заявено през 2014 г., да ги получи и да се погрижи тези соц символи да станат част от негов парк, който да привлича гости и туристи. Преди две години Русе Медиа случайно попадна на паметниците на Ленин и Георги Димитров, но информацията, получена за тях тогава, бе доста семпла. Заснетият от екипа ни материал обаче породи въпроси – защо в главата на Ленин има изрязана дупка, а такава няма при Георги Димитров?

Обясненията отпреди две години са от хора, присъствали на демонтажа на двата паметника. Възможно е информацията да не е напълно точна, но това разказаха те неофициално.

Двете фигури са излети от бронз, като Ленин е правен от руски специалисти. Във вътрешността на фигурата има специално скеле от метални греди. Предназначението му е да държи фигурата в стабилно изправено състояние и да не позволи тя да се смачка под собствената си тежест. Най-любопитното е, че в главата на Ленин е имало и специална златна плочка. За да не бъде открадната след демонтажа на паметника, мястото е било изрязано, а златната плочка би трябвало и до днес да се съхранява някъде в сградата на общината на отговорно пазене, споделиха тогава хора, които лично са участвали в манипулацията.

Целта на златото е била да даде по- добра контактност за привличане и отвеждане на мълниите и светкавиците при буря, т.е. своеобразна гръмоотводна система. Плочката е била свързана със стоманено въже, което е преминавало през вътрешността на фигурата и през гредите и е стигало в основата на постамента.

За разлика от Ленин, Георги Димитров е правен от наши специалисти, макар и по руска технология, но в неговата конструкция такава златна плочка, не е открита. Затова пък бронзът, от който е изработен, е бил достатъчно рядък и скъп. Затова предишната общинска управа е решила да използва паметника като донор на материал за ремонтно-възстановителни дейности, свързани с шадравана пред Историческия музей. При реставрацията на фигурите в шадравана е констатирано, че липсва едното морско конче. Трябвало е да се направи калъп и да се отлее наново фигурата му, но е липсвал основният материал със свойствата, патината  и спецификата на останалите бронзови елементи от шадравана.

Затова е било решено да се отреже парче от долната част на фигурата на Георги Димитров, което да бъде претопено и да се използва за отливането на елемент от шадравана.

От отговорите на общината вчера, свързани със съдбата на двата паметника, става ясно, че те са на съхранение, не е разглеждано искането от 2014 г. на бизнесмена да ги получи, не е мислено в посока да се ползват за създаване на Алея на социалистическото изкуство в Русе. Така за момента единственият паметник на Ленин в Русенска област си остава този в Новград. Той  все още привлича туристи, които идват специално да го видят и да се снимат с него.

Предстои подобни видеа да бъдат със статут „ексклузив“ и ще са достъпни единствено за абонати и членове на Ютюб канала на Русе Медиа.

Exit mobile version