Жената от Глоджево ходила два пъти на лекар със симптоми, едва в УМБАЛ „Канев“ реагират

77-годишната жена от град Глоджево, която е 16-ият случай на коронавирус в Русе, е имала симптоми две седмици, преди да бъде установена заразата. Това стана ясно от Регионалната здравна инспекция в Русе.

Жената, която е трудноподвижна и има съпътстващи заболявания, се е оплакала от суха кашлица на 27 април. Тя е била прегледана от личния си лекар, който й е назначил антибиотик на инжекции и симптоматични лекарства. В състоянието й е настъпило леко подобрение, но по-късно започнала да диша трудно. На 4 май тя е почувствала и киселини в стомаха и отново е прегледана от джипито си. Тъй като оплакванията не отшумели, на 10 май синът й с колата си я докарва в Русе в Спешното отделение на УМБАЛ „Канев“.

Лекарите са направили веднага рентгенова снимка, която е показала данни за пневмония. Последвала е консултация със специалист по телефона и пациентката веднага е преместена в отделението по инфекциозни болести. Направен е PCR тест, който вчера е излязъл положителен.

Към момента 77-годишната жена е в стабилно състояние, но заради заболяванията й се наблюдава особено внимателно. Тя има хипертония, наднормено тегло и е с един бъбрек. Не е ясно как се е заразила, тъй като няма данни тя или членове на семейството й да са напускали страната през изминалите няколко седмици.

Регионалната здравна инспекция в Русе до момента е установила пет контактни лица – трима от семейството, единият от които се намира в Разград, личният лекар на пациентката и един работещ в УМБАЛ „Канев“. На всички тях е наложена 14-дневна карантина и е взета проба за PCR-тест. Уведомена е и Регионалната здравна инспекция в Разград.

 

Exit mobile version