Желаещите да се ваксинират масово се записват чрез новата е-платформа

Заявките по електронен пък за ваксиниране предизвикаха огромен интерес сред българите, като русенци не правят изключение. Броени часове, след като бе пусната платформата, първите дни почти са запълнени.

Електронната заявка е изключително удобна. Тя се намира на линка https://his.bg/bg/reservation и в нея се попълват личните данни, телефон или имейл за контакт и предпочитания вид ваксина. Дава се възможност да се избере лечебното заведение, където да бъде поставена, заедно с ден и час. Записването върви от 11 март и засега е само за периода до 26 март.

Идеята е онлайн регистърът да помогне за логистичното разпределение на ваксините по ваксинационни центрове и изпълнението на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19.

Системата предлага интерактивна карта на България, на която са посочени всички ваксинационни центрове, за да може желаещите да изберат най-удобната за тях локация, както и актуален график с работното време. Целта е всяко лице да има възможност да запази удобен  за него час. След завършване на регистрацията, всички, които са попълнили своите данни, ще получат потвърждение на заявката.

Електронният регистър позволява на желаещите да променят часа и мястото на имунизация, както и да откажат вече потвърдения час за поставяне на ваксина, при невъзможност да се имунизират.

Всички лица, които са записани за имунизация, ще получават напомняне за избрания час и локация чрез имейл или sms не по-късно от 24 часа преди слота, който са избрали. Системата позволява също така желаещите да попълнят и разпечатат декларацията за информирано съгласие, която е задължителна при поставянето на ваксина срещу COVID-19. Това спестява време при попълването на място преди самото поставяне.

Exit mobile version