Жалбите за предизборна агитация валят в общинските избирателни комисии в Русенско

С началото на предизборната кампания за местните избори започнаха да валят и жалбите в общинските избирателни комисии в Русенска област. Те са свързани основно с предизборната агитация, като част от тях са оставени без уважение, а други се оказват основателни.

В една от комисиите е постъпил сигнал, че кандидат за кмет е поставил транспарант с невярна информация коя политическа сила представлява, но с верен номер от бюлетината. По този начин жалващите се смятат, че той иска да привлече техни симпатизанти, като ги подвежда. Проверката е установила, че сигналът отговаря на истината и е указано транспарантът да се коригира.

Други две жалби от един и същ кандидат за общински съветник са насочени срещу кандидат за кмет на общината от друга политическа сила. В тях той твърди, че кандидатът за кмет всеки ден ходи в сградата на администрацията и агитира на пазара. Двете жалби са отхвърлени като неоснователни, тъй като в единия случай няма посочено нарушение на Изборния кодекс, а в другия – пазарът не попада в местата, където не може да се води агитация.

Друга жалба е свързана с подаване на заявление на гласуване по настоящ адрес, в който кандидат за кмет на населено място е искал да подаде подписаното заявление от името на друго лице, което е отсъствало. След отказа на служителката да го приеме, без подписът да е положен пред нея, според жалбата тя е била заплашвана със съд. В крайна сметка заявлението не е било прието, а по случая е била подадена жалба и до началника на полицейското управление. Тъй като на практика сигналът не е свързан с действия, които нарушават Изборния кодекс, ОИК няма компетенциите да се произнесе и е оставила жалбата без разглеждане.

Кандидат за кмет на населено място е подал жалба срещу опонента си, който „заплашвал и притискал“ работниците от кметството да гласуват за него и събирал заявленията, подавани за гласуване по настоящ адрес, без да им се издават входящи номера. Жалбата е адресирана и до полицейското управление, откъдето е образувана проверка. ОИК е изискала служебно материалите по проверката от полицията и едва след това ще се произнесе по основателността на жалбата.

 

Exit mobile version