Естонец бе задържан за постоянно заради продажба на нова дрога в Русе

Окръжният съд в Русе остави за постоянно в ареста родения в Естония С. К., който е обвинен за продажба на дрога. Според прокуратурата, мъжът пребивава в България от 10 години и е бил осъждан два пъти, включително и за същото по вид престъпление.

Обвинението му е повдигнато за това, в периода 15.09.2020- 28.01.2021 г в София и Русе без надлежно разрешение е придобил и държал с цел разпространение MDMB-4en-PINACA (нови психоактивни вещества), с общо бруто тегло 1 230,51 грама. От тях той е продал през септември и октомври в Русе  2.02 грама на Д. И. и 3.09 грама на С. М.

Окръжен съд – Русе счете, че от събраните многобройни доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършител на престъплението, за което е бил обвинен. Според съдебния състав е налице реална опасност от укриване и извършване на престъпление от страна на С. К., ако не бъде задържан. Той има предходни осъждания, задържан е с голямо количество наркотици и очевидно не се е поправил, въпреки осъждането за същия вид дейност.

„Деянието, за което му е повдигнато обвинение, представлява „едно от най-силно увреждащите обществените отношения в държавата престъпление, унищожаващо младото поколение и явяващо се основна предпоставка за деградиране на човешката личност“, са мотивите на съда.

Съдебният състав отхвърли искането на обвиняемия за по-лека мярка, базирано на заболяване на психична основа и риск за здравето му, подчертавайки, че не по-малък е рискът за обществото при невземането именно на „задържане под стража“ С. К. да извърши поредно престъпление от този вид.

Определението на Окръжен съд – Русе подлежи на незабавно изпълнение и може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок.

Exit mobile version