Еслица Попова представя изложбата „Тук и Там. Термометър на социалната държава“

Космополитната визуална артистка Еслица Попова ще сподели с публиката своите светове и герои, които населяват експозицията „Тук и Там. Термометър на социалната държава“ в русенския Екомузей с аквариум през март 2022. Експозицията включва гигантски маслени платна, рисунки, анимация, инсталации, а откриването е насрочено за 14 март, понеделник, от 18:00 ч.

Проектът й става възможен с подкрепа и финансиране от Програма „Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура“ и с изключителната подкрепа и домакинство на Регионален исторически музей Русе. В инициативата партнира Арена Медиа.

„Докато рисувах Гваделупа, започна революцията там, а после и войната в Украйна. Нещата се преплетоха съвсем. Хората захвърлиха лопатите и хванаха пушките. Изрязаните фигурки на трансатлантическите мигранти се смесиха с украинските от всекидневието ми. Двата свята са всъщност един. Защото кълбото е малко и всички сме свързани. Не е лошо някой ден да живеем в мир. Нека еволюираме така, че да сме способни. Хайде. Бих искала с творбите си да предложа малко утеха за неспокойните и милост към самите нас. Защото ни липсва добротата и способността да се отделим от безумното всекидневие, което ни убива с безмерния си натиск и студенина. Бих искала да поспрем, да видим непоносимото, с което сме свикнали и то е част от нас. Да размислим. В перспектива – да реагираме и без патос да станем по-добри“, казва Еслица Попова.

По време на откриването еколози и етнолози ще разкажат за експонираната в Екомузея артистична инсталация „Документ от Осмия ден“ на Антоний Софев. Тя е символ на екопротестите от 80-те години на 20 век в Русе, предизвикали началото на демократичните промени в България.

Exit mobile version