Ентусиасти превърнаха ледената пързалка в игрище за хокей на лед /ВИДЕО/

Трима ентусиасти дадоха възможност на жителите на Русе да се докоснат до малко популярния у нас хокей на лед. Всяка сутрин, докато подготвят ледената пързалка в центъра на града, те използват времето, за се позабавляват с любимия си спорт. Присъствието им на леда е истинска атракция, която предизвиква истински интерес сред малки и големи.

Тримата приятели – двама софиянци и един русенец, са влюбени в този спорт, но няма къде да го практикуват, тъй като не е толкова популярен у нас. С отварянето в Русе на ледена пързалка през зимата, те успяват да сбъднат своята мечта.

„Още като дете гледахме постоянно. Тогава съветския отбор даваха повече по нашата телевизия и може би от тези детски впечатления някакси остана в сърцето ми тази любов.  Ясно е, че аз лично и никой от нас няма да влезе в националната хокейна лига на САЩ, но съм сигурен, че всяко дете, което минава покрай пързалката и ме вижда, иска поне веднъж да стъпи, да хване стика и да удари шайбата“, споделя русенецът Георги Стоянов.

Младите мъже тренират всяка сутрин на пързалката, като сами се учат на тънкостите, а оборудването си купуват по интернет

„Гледаме клипчета, учим се и нещата се получават. Повтаряш 50 пъти едно нещо и то се получава. Тук трябва най-вече трябва да сме внимателни с шайбата, защото шайбата лети с едни 60 км в час и може да ударим някого“, казва Иван Джеджев. Приятелят му Милен Цонов допълва, че на хората им е интересно да ги наблюдават.

„Русенци са учудени от това, което правим, защото не са го виждали. Много малко от тях са виждали хокей на лед на живо – стик, шайба, и минувачите гледат със сериозен интерес. Спират се, снимат, задават въпроси, искат да видят шайбата колко тежи“, разказва Милен Цонов.

В България ледените пързалки са малко и затова любителите на кънките имат затруднения да практикуват този вид спортове.

„Защо да няма и фигурно пързаляне в Русе, което отваря въпроса за една истинска голяма закрита пързалка, от която имаме нужда. Смятам, че всички я заслужаваме като северната столица на България. Това е начин също да се привлекат хора към спорта и не само към този спорт, а въобще към спорта като цяло. Да не забравяме, че много спортове се ликвидираха в Русе като скокове във вода, където имаше успехи, колоездене, колодрумът беше разрушен“, споделя Георги Стоянов.

Тримата приятели се надяват да имат и последователи,  с които да направят и аматьорски отбор по хокей на лед.

Exit mobile version