Емблематичният часовник в кулата на библиотеката в Русе навършва 100 години

100 години от монтирането на емблематичния часовник в кулата на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ в Русе се навършват през 2023 г.  Годишнината ще бъде отбелязана с няколко събития, организирани от библиотеката в партньорство със Сдружение „РусчукБГ“ и група „Русефилм“ към Възрожденско читалище „Зора 1866“.

В рамките на Европейски дни на наследството на 16 септември (събота) от 12:00 ч. в Часовниковата кула  ще има презентация „История на „раждането“ на часовника“ на Александър Първанов, Сдружение „РусчукБГ“, а от 12:30 ч. в заседателната зала – прожекция на филма „Пазители на времето“ на група „Русефилм“ с художествен ръководител Пламен Личев.

В рамките на Литературния фестивал „Писмените съкровища на Долен Дунав“ на 6 октомври (петък) от 17:00 ч. в Часовникова кула отново ще бъде направена презентацията „История на „раждането“ на часовника“, а от 17:30 ч. в заседателната зала – прожекция на филма „Пазители на времето“ на група „Русефилм“ към Възрожденско читалище „Зора 1866“ с художествен ръководител Пламен Личев.

Организаторите очакват всички читатели, партньори, приятели и съграждани в библиотеката, за да отбележим заедно годишнината на единствения в Русе работещ механичен часовник с външен камбанен механизъм.

Exit mobile version