„Експрес Сервиз“ единствен от България участва в жп консултациите по Плана за възстановяване

Русенският локомотивен завод „Експрес Сервиз“ е единственото българско предприятие, което участва в пазарните консултации по жп Планa за възстановяване и устойчивост. Самата им оферта, редом с гиганти като Siemens, Alstom, Stadler, Skoda, е сериозен успех за българската икономика. Дружеството е предложило индикативна оферта за ES3000 – най-продаваният им в ЕС акумулаторен локомотив.

В сегмента акумулаторни локомотиви оферти са подали общо четирима производители.“ES3000 е 6 пъти по-изгоден вариант от следващата най-евтина машина, като се отчете и 15-годишната поддръжка. При този бюджет от нас могат да се купят 18 локомотива, а от следващия най-евтин кандидат – едва 3 броя. Русенското дружество отговаря на 98% от изискванията в запитването за индикативна оферта. ES3000 е единственият вариант пари от Плана за възстановяване и устойчивост – в частта жп, да останат в българската икономика. Срокът на доставка на „Експрес Сервиз“ е в пъти по-бърз от този на останалите кандидати, защото това е утвърден и сериен продукт“, каза мениджърът на локомотивния завод в Русе Цветелин Колев.

Една от целите на Плана за възстановяване и устойчивост е дигитализация и намаляване на емисиите при извършване на железопътните маневрени дейности в депата, а с акумулаторния локомотив  ES3000 русенци могат да предложат точно това. „Постигали сме целта в много депа в Европа, а и по целия свят, можем да направим това и в България“, каза още Колев. 

„Експрес Сервиз“ очаква обявяването на тръжните процедури от Министерството на транспорта и съобщенията.

Exit mobile version