„Експрес Сервиз“:Теснолинейката оживява с дигитализиран еколокомотив /ВИДЕО/

Модернизираният локомотив 77-002 за родопската теснолинейка ще бъде официално представен в Русе на 12 март. Локомотивният завод „Експрес Сервиз“ работи по машината през последната година и ще го покаже на всички желаещи преди отпътуването на локомотива за депото в Септември. Русе Медиа разговаря с мениджъра на „Експрес Сервиз“ Цветелин Колев преди събитието на 12 март.

 

-Г-н Колев, какво представлява локомотивът, който обслужва родопската теснолинейка?

-Това е теснолинеен локомотив 77 серия на „БДЖ Пътнически превози“, тя се използва по единствената в България теснопътна линия, която обслужва влакове на БДЖ от Септември до Добринище. Линията преминава през три планини, изключително е живописна, голям интерес има към нея както от местните хора, така и от чужди туристи. БДЖ се обърнаха към нас да модернизираме два локомотива от този вид с идеята да направят една идея локомотивите по тази теснопътна линия по-екологични, по-модерни, а и да се спасят от острия недостиг на резервни части. Тези локомотиви оригинално са произведени в Букурещ, в завод, който отдавна не съществува, отдавна не са налични резервни части за поддръжка и ремонти и ремонтният персонал на БДЖ изпитва огромен дефицит от части, от ноу-хау. Тези локомотиви са не само физически, но и морално остарели. Произведени са през 80-те години на миналия век, но при липсата на резервни части това застрашава цялата експлоатация на жп линията.

-Каква беше основната задача на ремонтните дейности?

-По договор с БДЖ имахме конкретен обем модернизация. Ключовото беше подмяна на дизеловия двигател. Ние извършихме модернизация в много по-голям обем, подменихме редица компоненти, части, инсталации, системи, като ключовото тук беше, че направихме изцяло нови кабини и изцяло нова обшивка на локомотива. Това е нещо, което не се предполагаше от договора, и мога да кажа, че ние сме единствената фирма, която, изпълнявайки договор с БДЖ, на практика извършва по-голям ремонт от договореното.

Цената на тази модернизация е публично известна. Тя е 2 млн.лв. и мога да ви кажа, че БДЖ на тази цена ремонтира пътнически вагони или извършва ремонти на електрически локомотиви, които са с много по-малка сложност от това, което ние направихме. В тази връзка мога да кажа, че е нещо ново за историята на БДЖ, че ние не претендираме за допълнително възнаграждение, защото практиката в БДЖ е изпълнителите на техните ремонти за всяко нещо се опитват да пишат допълнителни протоколи, да искат допълнителни пари и така един договорен ремонт често стойността му се завишава с 50-80% над договореното. Докато при нас няма такъв случай и много се надявам БДЖ да оценят коректно тази ситуация.

-Модернизация или нов локомотив – кое е по-добрият вариант?

-Модернизацията е по-добрият вариант по две причини. Първата е, че нов такъв локомотив би могъл да бъде произведен в не много европейски предприятия. Може би производителите, които биха могли да направят такъв локомотив, са един или двама в Европа. На второ място цената би била по-голяма от 3 млн.евро за такъв нов локомотив, докато ние в момента извършваме модернизацията едва на 30% от тази цена. Аз мога да кажа, че нашият финансов резултат от този ремонт не е много добър, защото ние предприехме по-голям от предвидения и договорен ремонт, и това е без БДЖ да заплатят допълнително нито една стотинка. Това е нещо уникално в тяхната история и им се случва за първи път.

-Как изглежда модернизираната машина?

-Получи се един изключително дигитален, изключително свързан и много екологичен локомотив. Защо казваме, че е дигитален – защото в момента неговото управление е изцяло от логически контролери, изключително много компютри има в него. Тук решенията за безопасността и за самото управление за локомотива се вземат не от самия машинист, а от контролери, които управляват това. Локомотивът е свързан, защото чрез серия от датчици цялата информация от борда на машината постъпва в отдалечени сървъри.

-Има ли подготвени хора да го управляват?

-Част от машинистите преминаха първия курс на обучение при нас, те бяха в завода ни преди две седмици. Това бяха машинисти от депото в Септември. След доставката на локомотива ще продължим с обучението.

-Как ще върнете машината обратно в Септември?

-Самото придвижване на локомотива бе много сложна операция, както сега ще бъде и връщането му. За целта ние изградихме наново една теснолинейна жп рампа, където натоварваме теснопътните локомотиви върху вагон с нормално междурелсие, така че локомотивът да може да дойде при нас по жп транспорт. В момента ни предстои изключително сложната операция да натоварим този локомотив върху специализираната платформа и да закараме локомотива обратно до гара Септември.

-Приключиха ли тестовете?

-Стационарните тестове са направени, всички системи функционират нормално, на което бяха свидетели и нашите колеги от депо Септември. Предстоят изпитания на локомотива на място в Септември и, естествено, първото движение в планината с пътнически вагони, където ще се тестват окончателните възможности на локомотива. Предстои да направим някои центровки и регулировки, които могат да се направят единствено на място по теснопътните линии. Доволни сме от резултата.

-С какъв двигател ще се задвижва?

-Локомотивът е дизелов, влагаме най-модерния американски двигател в този локомотив с екологична норма STAGE V. Разбира се, обмисляли сме и други варианти като акумулатор, водород, но на този етап технологиите не са достатъчно развити, за да отдадат това количество енергия при тази сериозна работа.

Exit mobile version