Екслибрисите на библиотеката „пътуват“ с експреса „Свързана Европа“

Директорът на русенската библиотека Теодора Евтимова подари на представители на Европейската комисия афиши на XVІІ Международен конкурс за екслибрис „EX LIBRIS – EX TRAINS“, луксозни каталози от предишни издания на форума и рекламни материали на културния институт. Гостите пристигнаха в Русе с влака експрес „Свързана Европа“ точно в 19:30 ч. на 16 септември, като бяха посрещнати от зам.-кметовете Златомира Стефанова и Димитър Недев.

След пристигането си в Русе представителите на Европейската комисия посетиха Музея на транспорта в града, който се помещава в първата построена железопътна гара в България. Connecting Europe Express продължи пътя си през Стария континент, отпътувайки на 17 септември към румънската столица Букурещ.

Инициативата Connecting Europe Express е едно от най-емблематичните събития в Европейската година на железниците за популяризиране на железопътния транспорт като най-екологичен, безопасен и енергийно-ефективен. Темата на XVll Международен конкурс за екслибрис  на библиотеката през 2021 г.  – ,,Ex Libris – Ex Trains“, е в синхрон с тази инициатива и логично брандът на конкурса вече пътува с влака „Свързана Европа“.

Експресът ще свърже символично Стария континент, като е стартирал своето пътуване от Лисабон, Португалия, като страна председателстваща Съвета на Европейския съюз на 2 септември, ще премине през столиците на страните членки на ЕС и ще завърши пътуването си в Париж на 7 октомври. Connecting Europe Express спира в над сто населени места по време на петседмичното си пътуване.

Темата за намаляването на вредните емисии от транспорта е все по-актуална и дискутирана на европейско ниво. През 2019 г. ЕК представи концепцията за прилагане на т.нар. Зелена сделка, която налага сериозни мерки за ефективно използване на ресурсите и намаляване на замърсяването. Амбициозният план е до 2050 г.

Exit mobile version