Екоинспекцията санкционира отново фирма за опаковки заради цветните води /ВИДЕО/

Производител на опаковки е санкциониран от екоинспекцията заради цветните води в река Русенски Лом след подаден сигнал от Русе Медиа. Това е повторно нарушение на „Унипак-В“ ЕООД – Русе, на които е съставен акт след извънредната проверка в края на октомври. Тя беше извършена съвместно с ВиК, чиито представители взеха проби от регламентираната точка на заустване, за да се прецени има ли отклонения в нормите, заложени в договора.

Екологичното законодателство е нарушено, тъй като операторът е допуснал изпускане на непречистени (оцветени) води в градски колектор. Така не е спазено задължително предписание на екоинспекцията, дадено при предходна проверка. Тъй като наличното пречиствателно съоръжение не предполага достатъчно пречистване и обезцветяване на водите, дружеството „Унипак-В“ ЕООД е предприело затапване на изходящата канализационна връзка. Фактът, че в ревизионната шахта е установен отток на оцветени води доказва, че в канализацията са изпуснати непречистени води.

За това нарушение законът предвижда санкция в размер от 2000 до 20 000 лв. На оператора е дадено предписание за незабавно преустановяване изпускането на непречиствени производствени отпадъчни води в канализацията на гр. Русе, съобщиха от РИОСВ.

Exit mobile version