Екоексперт от Русе и граждани от Кубрат спасиха бебе-сова от защитен вид

Граждани на Кубрат заедно с главния експерт към ВИОСВ-Русе Венелин Скарлатов спасиха бебе – горска ушата сова, която е защитен вид. Птицата е била намерена от жители на Кубрат, която са я закарали в екоинспекцията в Русе в края на миналата седмица около 23:00 ч. в добро състояние и без видими наранявания.

При първоначалния преглед се оказало, че става въпрос за строго защитен вид – горски ушати сови, които се срещат и в градски среди, но само сред борови дървета.

„Видът е рядък, но пък популацията успешно се развива в България, което предполага, че видът е още по-защитен от закона, тъй като в Европа е много рядък. Този вид достига размери три пъти по-малки от бухал и четири пъти по-голям от т.нар. „домашна“ кукумявка“, обясни Венелин Скарлатов.

Птицата е била захранена лично от него с месо и вода, а по-късно е предадена за доотглеждане в спасителния център в Стара Загора. С оглед на бебешкия пух и новите пера, совата е започнала обучение за полет от семейното гнездо в близкия парк „Омол“ в Кубрат, но по неизвестни причини се е озовала на земята в градската среда.

Exit mobile version