„Еквилибриум“ протяга ръка на семейства в нужда с помощта на дарители /ВИДЕО/

Увеличават се семействата в Русе, които ползват социални услуги в условията на криза заради пандемия от коронавирус. Броят на хората в нужда е скочил близо три пъти, а сред най-уязвимите групи са децата и младежите с увреждания и многодетните фамилии в риск. За да им помогнат, социалните работници разчитат най-вече на дарители.

Вече 15 години сдружение „Еквилибриум“ в Русе има мисията да помага на деца и младежи в риск, с увреждания и трудна житейска съдба, като се грижи за над 250 потребители на 11 социални услуги в Русе и Бяла. По време на пандемията задачата на социалните работници е още по-отговорна.

„Грижим се за т.нар. центрове за настаняване от семеен тип за деца и младежи с доста тежки увреждания. Ние сме единствената организация, която управляваме център от семеен тип за деца и младежи с увреждания, които обаче се нуждаят от постоянна медицинска грижа. И това наистина е доста тежък и отговорен труд. Нашите социални работници не са спирали да ходят и на адреси, което е по-важното, тъй като наистина имат много критични адреси, където примерно има многодетно семейство с много мъничко дете, те повечето ни случаи са такива, и обикновено, за да са при нас, семействата са с доста нисък родителски капацитет и ние трябва да ги проследяваме. И особено в такава криза това е особено важно“, казва програмният директор Елена Петкова.

За много семейства помощта, която получават чрез социалните услуги, е единственото средство за оцеляване. Такъв е случаят с Николинка, която се грижи за четирите си внучки, която от няколко месеца приема Комплекса за социални услуги като второто си семейство.

„Чувствам се много по-добре, чувствам се, че има хора, които се грижат за нас. Имаме любов и от госпожите, и от целия комплекс. Помагат ми с хранителни продукти, с дрехи, помагат ми с пари да си плащам тока. Най-малката ми внучка нямаше акт за раждане и ми помогнаха да извадим“, казва с благодарност жената.

Тъй като бюджетът не стига, комплексът разчита на дарителите.

„Слава Богу, русенци ни познават много добре, имат ни огромно доверие, за което им благодарим, и се отзоваха страшно много хора. Но за да можем да помагаме на всички тези семейства, чиято бройка непрекъснато се увеличава, имаме нужда ние самите от подкрепа и дарения както в натура, така и с финансови средства. За да можем допълнително да закупуваме хранителни продукти, лекарства, памперси, адаптирани млека, за да можем да ги подкрепяме почти ежедневно“, казва Елена Петкова.

Exit mobile version