„Еквилибриум“ от Русе влезе в Съвета за развитие на гражданското общество

Русенското сдружение „Еквилибриум“ влезе в Съвета за развитие на гражданското общество (СРГО), който бе определен днес от правителството. То е една от 14-те организации, които ще бъдат част от този съвет, а негов председател ще бъде вицепремиерът Калина Константинова.

Законът за юридическите лица с нестопанска цел предвижда създаването на Съвета като консултативен орган към Министерския съвет, с компетенции по разработване и провеждане на политики в подкрепа на развитието на гражданското общество.

Съставът на Съвета бе определен след провеждането на национално гласуване по електронен път, чрез уеб-базирана електронна платформа https://voting.government.bg/. В периода 20 февруари – 17 юни 2020 г. бяха осъществени последователно отделните етапи на изборната процедура – регистрация на желаещите да участват в гласуването и да бъдат избрани в Съвета, проверка на постъпилите заявления от Комисията по организирането и провеждането на процедурата за избор, гласуване за одобрените кандидати, обявяване на резултатите и класиране, определяне на физическите лица, представители на избраните организации.

Избраните членове на Съвета са 14 неправителствени организации в обществена полза, с опит в осъществяването на дейности за подкрепа на развитието на гражданското общество и на гражданското участие. Мандатът на избрания състав е 3-годишен.

Избраните организации са:

  1. Фондация „Български център за нестопанско право“
  2. Сдружение „Български дарителски форум“
  3. Фондация „Работилница за граждански инициативи“
  4. Фондация „Светът на Мария“
  5. Фондация „Български фонд за жените“
  6. Сдружение „Асоциация на европейските журналисти – България“
  7. Фондация „Заедно в час“
  8. Сдружение „Български Червен кръст“
  9. Сдружение „Български хелзинкски комитет“
  10. Фондация „За нашите деца“
  11. Сдружение „Асоциация на парковете в България“
  12. Сдружение „Българска асоциация за алтернативен туризъм“
  13. Фондация „Карин дом“
  14. Сдружение „Еквилибриум“
Exit mobile version