Еднократна помощ за родители, които гледат децата си, и задължителни маски

Социалното министерство най-после взе решение, свързано с родители в неплатен отпуск, които гледат децата си и са изчерпали платения отпуск или са самотни родители. Те ще получат по 375 лв. еднократна финансова помощ. Това обяви на брифинг социалният министър Деница Сачева, а от своя страна премиерът Бойко Борисов съобщи, че от тази нощ, когато настъпва Цветница, маските ще станат отново задължителни. Предстои днес да излезе и заповедта на здравния министър, като причината е очакваното струпване на хората около църквите заради Великденските празници. Компромисно ще може да се ползва шал вместо маска.

По отношение на финансовата помощ за родителите, критерият е месечният доход на член на семейството да бъде 610 лв., колкото е минималната работна заплата. За самотен родител доходът трябва да бъде до 1220 лв.

„Парите ще се отпускат, когато двамата родители ползват минимум 20 дни неплатен отпуск поради невъзможност за осигуряване на дистанционна работа, когато не получават други социални помощи и когато е изчерпана възможността за платен отпуск. Най-късно от вторник всеки, който попада в тази категория, ще може да кандидатства“, заяви социалният министър Деница Сачева.

Мярката засяга по изчисления на социалното министерство 55 000 семейства, като от бюзжета ще бъдат отпуснати 20 млн.лв.

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че банките ще правят отсрочки по лихва и главница до 6 месеца. Това важи за кредити, които са обслужвани редовно към март месец 2020 г. или са били просрочени с най-много 90 дни. Всеки клиент може да заяви пред обслужващата банка, че желае да се възползва от облекченията.

 

Exit mobile version