Европроекти за над 100 млн. лв. е осъществила Община Бяла за последните 15 години

Европроекти на обща стойност 103 293 128 лева е осъществила Община Бяла, област Русе, през последните два програмни периода от 2007-а година насам. Това съобщи секретарят на общината Милена Пачелиева по време на регионалната конференция по проект „Европа в България: Общо бъдеще“ на БТА .

По думите й осъществените проекти са 34, като независимо от неблагоприятната икономическа среда администрацията изпълнява успешно плана за развитие на общината.

„С реализацията на европроектите е подобрена местната инфраструктура, която създава условия за растеж и повишаване привлекателността на общината. Подобрена е уличната, ВиК мрежа, обновена е образователната, социална и културна инфраструктура. Развити са и социалните услуги. Изпълнени са мерки за енергийна ефективност и опазване на околната среда, подобрено е състоянието на спортните съоръжения, повишен е капацитетът на общинската администрация. С всяка изминала година Община Бяла, благодарение на средствата от Европейския съюз, подобрява своя облик във всяко едно отношение“, каза Пачелиева.

Според нея по всички приоритети е налице съществен напредък при изпълнение на мерките и дейностите, което може да се отчете като значителен напредък за общината.

„Това касае развитието на социалната сфера, човешките ресурси, подобряване на жизнената среда и на инфраструктурата. Това е важен фактор за стабилизиране на икономическите и социалните процеси в общината. Изпълнението на тези мерки е осъществено главно със средства от европейските фондове чрез спечелени и успешно реализирани проекти по оперативните програми“, каза Пачелиева.

По думите й доказателство за целесъобразното, ефикасно и ефективно изразходване на финансовите средства по реализираните проекти е одобрението на направените разходи от съответния Управляващ орган на дадените оперативни програми.

Един от най-значимите проекти, по които Община Бяла работи сега, е консервация и реставрация на моста на Колю Фичето. Общата стойност на европроекта е 9,5 млн. лева, като той се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 година.

През новия програмен период общината вече е кандидатствала с два проекта – „Топъл обяд за нуждаещите се лица от град Бяла, област Русе“ по програма „Храни и основно материално подпомагане“ и „Грижа в дома в Община Бяла, област Русе“ по програма „Развитие на човешките ресурси“.

„Днес общината изпълнява повече социални дейности, организира повече културни и спортни събития, извършва и повече строителни работи при сходен бюджет с предходните години. Бихме желали жителите на общината ни да се чувстват европейци с оглед на средата, в която живеят. И това е нашата кауза“, каза Пачелиева.

Exit mobile version