Европейската нощ на учените в Русенския университет посветена на Зелена Европа

Европейската нощ на учените 2021 в Русенския университет ще се състои на 24 и 25 септември под мотото „Науката и иновациите са ключ към бъдещето, което искаме“.

Русенският университет организира Европейска нощ на учените още от нейното първо издание през 2006 г. През последните няколко години е част от консорциума от университети и изследователски институти по проекта К-ТРИО (Knowledge gained in Training, Research and Innovation brings more Opportunities: K*(T+R+I)=O), координиран от Софийския университет. Проектът се финансира от Програма Хоризонт 2020 и е насочен към иницииране и провеждане на Европейската нощ на учените в 6 български града – Бургас, Варна, Пловдив, Русе, София и Стара Загора. Основна цел на проекта е повишаване на обществената осведоменост относно значимостта на научните изследвания и дейността на учените.

Едно от водещите послания на Нощта на учените през 2021 г. е „Науката и иновациите са в основата на Зелена и Дигитална Европа“. Това е обединяващата нишка на всички събития в програмата на Русенския университет, изпълнена със съдържателни инициативи, призвани да провокират научното любопитство и интереса към научни занимания на различни целеви групи – ученици от основните и средните училища, студенти, докторанти и млади учени, утвърдени изследователи, представители на широката общественост.

ПРОГРАМА НА ЕВРОПЕЙСКАТА НОЩ НА УЧЕНИТЕ В РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ

 

  24 септември 2021 г.  
10,00 Откриване на Европейската нощ на учените.

 

Обявяване на резултатите от състезанието на тема: “Зелените иновации променят живота“.

 

Откриване на изложба: „Зелените идеи в науката и ежедневния живот“.

 

 

Централно фоайе на Ректората

11,00 – 12,00 Дискусионен клуб на тема: „Европейската Зелена сделка и българският принос“ с участието на проф. Дария Владикова и д-р Мария Цанкова. Зала 2.203 и онлайн

на адрес: https://meet.uni-ruse.bg/b/tva-f2a-2ny

12,00 – 14,00

 

 

Учен за един ден – отворени врати на лабораториите на Русенския университет. Лаборатории на Русенския университет
14,00 –

16,00

Дебат на тема „Зелени иновации“ с участието на ученици от Математическата и Английската гимназия в Русе . Зала 2 на Канев център или онлайн на адрес:

https://meet.uni-ruse.bg/b/tva-f2a-2ny

16,00 –

18,00

Научно-приложен семинар за докторанти и млади учени на тема „Една Зелена Европа“ Зала 1 на Канев център или онлайн на адрес:

https://meet.uni-ruse.bg/b/tva-f2a-2ny

18,00 – 20,00 Учени на сцената – изява на талантливи учени от Русенския университет Зала 2.101 или онлайн

на адрес: https://meet.uni-ruse.bg/b/tva-f2a-2ny

  25 септември 2021 г.  
11,00 – 12,00 Алея на Нощта на учените – засаждане на дръвчета и детско шоу в парка на Русенския университет и на територията на неговите филиали в Разград, Силистра, Видин и Тараклия, Молдова (бъдещ филиал). Парк на Русенския университет и зелени площи във филиалите на университета
12,00 –

13,00

Силата на науката за една по-зелена среда – демонстрации на професионални клубове от Русенския университет Площад „Свобода“ или онлайн на адрес: https://meet.uni-ruse.bg/b/tva-f2a-2ny

 

 

 

 

 

Exit mobile version