Евродепутат: Работим тировете да се проверяват на границата за 1 минута /ВИДЕО/

Обещаната поправка да се регламентира на европейско ниво тировете да се проверяват за 1 минута е на вниманието на Европейския парламент, съобщи евродепутатът от ЕНП /ГЕРБ/ Андрей Новаков. Той коментира това свое намерение още през лятото на Дунав мост в Русе във връзка с огромните опашки от тежкотоварни камиони.

Новаков обясни, че се очаква предложението на България да бъде подкрепено и от евродепутатите от Германия, тъй като няколко пъти в годината между Бавария и Австрия имат същия проблем и колоните от камиони стигат до Мюнхен. Идеята е, че на вътрешни граници в ЕС тировете не бива да чакат за проверка повече от 60 секунди. Допълнително България е събрала петиция от над 50 000 подписа в подкрепа на това предложение, която също ще бъде представена.

Според Новаков би трябвало един камион от ЕС да минава без никакви проверки разстоянието от Бургас до Ротердам примерно, защото става въпрос за движение в границите на ЕС. За камионите от трети страни вече проверки ще има, но те трябва да са на отделно трасе. Не е нормално и да има толкова институции, които да правят проверки, и то точно на Дунав мост, а при проблеми да си прехвърлят отговорността.

Exit mobile version