Ева Данаилова спечели конкурса за млад режисьор „Слави Шкаров“ /ВИДЕО/

Режисьорът Ева Данаилова спечели Националния конкурс за млад режисьор „Слави Шкаров“, който се организира традиционно от Русенския драматичен театър. Наградата й бе връчена снощи от директора на театъра Боян Иванов, след като тримата финалисти представиха проектите си пред публиката в Русе. Голямата награда за победителя е възможността да развие и реализира своята идея в цялостен спектакъл през следващия сезон на сцената на Русенския театър.

Проектът на Ева Данаилова бе озаглавен „Емоции от първа необходимост“, като за творческото си ателие в рамките на конкурса „Слави Шкаров“ тя работи с актьорите Кристиана Ценкова, Ивайло Драганов, Ростислав Панков, Дона Вълова, Крум Берков, Любомир Кънев и Надя Банчева.

В основата бяха миниатюри от пиесата на Бертолд Брехт „Страх и мизертия в Третия райх“, като режисьорското решение бе те да бъдат комбинирани с текстове от самите актьори.

Останалите двама финалисти – режисьорите Ана Батева и Кристина Беломорска, представиха „Празен град“ от Деян Дуковски и „Различен театър или Човекът като кошче за боклук“ от Матей  Вишняк.

Жури в петото издание на конкурса бе в състав: един от създателите на новия формат и щатен режисьор в театъра Ивайло Ненов, театроведът Ина Шкарова и театралният критик Аглика Олтеан. Победителят бе избран от гласовете на журито, но публиката и самите актьори от трупата на ДТ „Сава Огнянов“ – Русе също имаха право на глас.

Актрисата Катерина Борисова пък бе отличена с наградата на Фондация „Косьо Станев“ за 2023 година.

Exit mobile version